A+ A A-

„Labuđi pjev“ medijskih primitivaca

Bošnjačka politika, svjedoci smo tome u recentnom vremenu, doživljava jamačno rasulo. Erozija je vidljiva u mnogobrojnim segmentima djelovanja političkih faktora. Trenutno ne postoje dva bošnjačka političara iz dvije različite bošnjačke stranke koji će izaći za govornicu i prosto kazati - istu rečenicu! No, suprotno tome, svakoga petka preko hiljadu imama sa iste „govornice" istom narodu govore iste stvari. Ne po nekom (od prije viđenom) diktatu, već po senzibilitetu, što tako to osjećaju i što naprosto tako vjera implicira u svome „programu" djelovanja.

Ovdašnjim medijskim lešinarima, naravno, nisu više interesantne političke lešine, kojih doista ima (čast izuzecima) i koje poprilično politički „bazde", ali im je itekako primamljiva čistota i zdravost IZ-e koja je, hvala Bogu, kohezivni, spasonosni faktor ovom narodu, kojeg drži u vjeri, u pameti, u dobru, na pravom putu, u svome identitetu. Destruktori ovog egzistencijalnog poretka sa svojim support - medijskim egzekutorima to vrlo dobro znaju i zato svim silama bezočno udaraju u najvitalniju organizaciju ovog naroda - Islamsku zajednicu!

A evo kako otprilike funkcionišu ovdašnji ratoborni, autošovinistički, medijski plaćenici. U primordiju agresivne medijske kampanje, zasjeda bratija i medijska oligarhija, koja bi da suvereno vlada ovom scenom, ali im to, ipak, ne polazi za rukom. Naravno, nalaze se sa obavještajcima koji im plasiraju „informacije", uglavnom su to poluinformacije ili „žute senzacije" na kojima, zapravo, počiva i djeluje čitava ovdašnja medijske skalamerija. Razrađuju se taktike, a strategija je uglavnom unitarna svim islamofobičnim medijima, od FTV-e, preko BHT-e, pa do printanih medija - „Oslobođenja", „Dana", „Slobodne Bosne", „Starta" itd. Zajednički udar na „public enemy" (IZ-u) je primaran, na njen vrh, poglavara IZ-e, na imame - fundamentalni dio zajednice, na koncu, i na sve džematlije, vjernike koji popunjavaju unutrašnji džamijski prostor. I gdje, zapravo, udaraju? Naravno, na moralni kredibilitet IZ-e, na moral koji je fundamentalan egzistenciji jedne vjerske zajednice.

Tako će socijalac i marginalac iz Sjenice E. Hadžović, novinar „Dana", među prvima pohitati da ujagmi „muštuluk" od ovdašnjih svojih naredbodavaca kako on otkriva „pedofiliju u IZ-i", kako se u Gluhoj Bukovici „hodža pošejtanio", iznoseći i mnoge druge bedastoće. A „višestruko isfrustrirana" Vildan(ic)a, urednica „Oslobođenja", pored nedostižnog Bakira Hadžiomerovića, pokazati će visok stupanj ne samo islamofobije, kako već reče reisu-l-ulema, već i svoju svekoliku mržnju prema svemu što miriše na islam i IZ-u. Drugi je par rukava činjenica, u koju smo se mogli uvjeriti gledajući „Pošteno govoreći" od 19.02., koja govori da se radi o ispod prosječnoj novinarki koja u izravnoj i živoj komunikaciji pokazuje svoju totalnu nepismenost, neprosvijećenost i nesposobnost. Uzgred budi rečeno, šta se imaju više pojavljivati u takvim televizijskim emisijima, prvenstveno sa ovakvim nedoličnim islamofobičnim novinarima, profesori koji „ordiniraju" u IZ-i?! To pokazuje njihov, ali i naš primjer odsustva stava i principa (po ovom pitanju). Ne može me niko „urazumiti" nekom glupom neopravdavajućom maksimom da se nekada mora iz tute jesti! To je glupost i treba zauzeti ignoratni stav po ovom pitanju, dok se ovi mediji ne vrate u profesionalnu normalu, od koje su trenutno daleko svjetlosnim godinama.

Jasan primjer ovdašnjih medijskih agresivnih neprofesionalaca je i „superuho" Asaf Bećirević, novinar „Oslobođenja" koji nas svakodnevno zasipa svojim nevjerovatnim eskapadama! Tip je sasvim „jasno i precizno" kroz savršeno zatvorena vrata svojim „superuhom" čuo kako reis ispituje djevojčicu N.T. iz Gluhe Bukovice. I to je mutno slušanje kroz zatvorena vrata ovdašnjim medijskim lešinarima i parazitima, već spomenutom marginalcu iz Sjenice Hadžoviću, po komšijskim medijima zjalavom E. Imamoviću Pirketu, te napokon Ziji Dizdareviću i mnogim drugima, bilo dovoljno da ospu tešku paljbu po reisu i da na tome grade svoju strategiju vulgarne agresije.
Treba kazati da su upravo ovakvi agresivno-islamofobični medijski djelatnici i prije donošenja sudske presude o spomenutom slučaju donijeli svoju presudu. To zorno svjedoči i jedan od primjera ovdašnjeg novinarskog primitivizma - kada je novinarka „60 minuta" A. Saračević u noći 12. februara na TV PINK „Zabranjeni forum" nekoliko puta ponovila optužbu - presudu da je imam Omerhodžić pedofil! Inače, u toku emisije nije znala sastaviti dvije suvisle rečenice, ali je zato papagajski ponavljala svoju presudu i prije donošenja sudske. Kodeks o profesionalnom novinarstvu govori da novinar neće nikoga tretirati kao kriminalca prije no što je donesena sudska presuda koja to potvrđuje. Novinari imaju obavezu da ne donose preuranjene sudove o krivici optužene osobe. Drugim, lapidarnijim riječima kazano: svako je nevin dok se (u potpunosti) ne dokaže njegova krivica! Naravno, to je za njih „špansko selo"!

Očito je sada da su komunisti izašli iz ilegale i da figuriraju u formi „repova", koji su preživjeli po principu specijalne regeneracije. Tako će šlag na ovdašnjoj agresivnoj komunističkoj torti (spremljenoj da se baci, a već je bačena, drito u lice IZ-i) staviti i „repić" - novinar blasfemičnog „Oslobođenja" - Muharem Bazdulj, koji će, uvodeći „svjež primjer" optuženog imama za bludnju radnju u kontekst književnog interpretiranja, izraziti da je Andrićeva i Rušdijeva (kvazi)književna „istina svevremena". Tek će se sada, po njegovom „nostradamusovskom" mišljenju, otkrivati kako su bolesne kvalifikacije u književnoj prošlosti pojedinih likova i funkcija bile „istinite".

Ali, oni jamačno namjerno prenebregavaju činjenicu da je sud radio pod svekolikom medijskom presijom i što je nabitnije: ovo je još uvijek prvostepena nepravomoćna presuda. Sačekat ćemo pravomoćnu presudu koja će biti obvezujuća. No, također, vjerujemo i nadamo se da će i sud raditi nepristrasno, oslobođen od svake presije. Iskreno se nadamo!

Na koncu, šta je epilog svega ovoga? Pokazatelji na terenu govore da je mektepska nastava u džamijama i dalje na visokom stupnju odziva, jer moramo imati na umu činjenicu da je ovo bio primarni atak na mektepsku nastavu; bilježi se i mali porast članstva naših građana u IZ-u; dobili smo presudu za porušene vjerske objekte na području Banje Luke, odšteta je u visini 65 miliona KM-ova; džamije se grade zahvaljujućui visokoj vjerskoj svijesti naših džematlija, običnih ljudi i privrednika, te pomoći naše braće iz muslimanskih zemalja, ali i efikasnosti operativnih službi IZ-e; primijetna je povišena doza jedinstva vjernika i identificiranja sa IZ-om, jer svi smo Islamska zajednica; sve u svemu možemo se zahvaliti ovdašnjim medijskim egzekutorima što su nas u ovoj bezdušnoj vatri okalili, nekim stvarima naučili i naše redove ustabilili i još više ujedinili.

Dakako, ni Islamska zajednica neće im ostati dužna! Definitivno, neka imena islamofoba ćemo institucionalno zapamtiti!

Muhamed Velić

(www.preporod.com)