A+ A A-

IABNA: Brutalni napadi na IZ-u vrijeđaju moralne i duhovne vrijednosti

Na poziv predsjednika IABNA-e dr. Bajram-ef. Mulića održan je sastanak UO IABNA-e i oblasnih glavnih imama u nedjelju 27. safera 1430. h.g. / 22. februara 2009. godine u Northbrooku, Ilinois. Domaćin sastanka je bio glavni imam dr. Senad ef. Agić. Tom prilikom je zaključeno slijedeće:

1. Da se u sklopu priprema za Susrete Bošnjaka i Skupštine/Sabora IABNA-e u Jacksonvillu održi savjetovanje imama na kojem će se obaviti javna rasprava o predloženom statutu Mešihata. Da se na ovu raspravu pozove kompetentan advokat da odgovori na sva zakonska pitanja vezana za Statut i kompleksnost džemata i zakona države u kojoj živimo. Pored toga, na savjetovanju bi se raspravljalo o komisiji za osnivanje Mešihata, izdavačkoj djelatnosti i Sudu časti čiji je zadatak da zaštiti prava muslimana, približi IZ i njene članove, te kontroliše rad organa IZ. Savjetovanje bi se obavilo u New Jersey-u. O vremenu održavanja imami će se naknadno obavijestiti.

2. Da se u cilju boljeg funkcionisanja IABNA-e izradi kraći pravilnik o prijemu džemata u IABNA-u, sa kriterijima koji džemat može biti član IABNA-e, kao i pravilnik o prijemu-zapošljavanju imama.

3. Stavlja se u dužnost svim imamima bez dekreta i ovlašćenja glavnog imama, te onima kojima je dekret istekao, da pokrenu proces za dobivanje dekreta ili ovlaštenja i da taj proces završe do Sabora u Jacksonvillu.

4. Povodom predstojećih Susreta Bošnjaka u Jacksonvillu, odlučeno je da se uputi pismeni poziv zamjeniku reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahiću i sekretaru Rijaseta Muhamed ef. Salkiću da budu zvanični gosti Susreta.

5. Da se na osnovu donesene odluke na Skupštini/Saboru IABNA-e u Seattlu, uputi zahtjev reisu-l-ulemi - Rijasetu da dostavi rješenje o postavljenju predloženih oblasnih glavnih imama medžlisa na području Sjeverne Amerike.

6. Pozivaju se svi članovi Islamske zajednice, članovi džematskih odbora, džematlije da prepoznaju da su na sceni orkestrirani, brutalni i ničim izazvani napadi na Islamsku zajednicu u kojima se iz nama nerazumljivih pobuda vrijeđaju naše moralne i duhovne vrijednosti i naše ljudsko i vjersko dostojanstvo!

7. Razmatran je prijedlog programa Omladinskog kruga od strane Šerif ef. Delića i Amira Kundalića koji je pozitivno ocijenjen. Postoji realna i hitna potreba za brigom o bošnjačkoj omladini na području Amerike. Ocijenjeno je da ovaj prijedlog programa treba proslijediti svim džematima - zajednicama za komentare i druge prijedloge kako bi se na susretima u Jacksonvillu mogao prezentirati program rada Omladinskog kruga na području Amerike u okrilju IABNA-e. Tom prilikom bi se održala i promocija prvog dvojezičnog ilmihala.

8. Upravni Odbor je razmatrao situaciju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i koristi priliku da apelira na sve strane u sporu da pokazu tolerantnost, širokogrudnost i da u interesu jedinstva Bošnjaka na području Sjeverne Amerike učine sve da se trenutna situacija prevaziđe. U tom smislu predlaže se da Odbor za pripremu Skupštine Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike uključi sve one pojedince, koji će na konstruktivan način doprinijeti reintegraciji i jedinstvu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

9. Razmatrani su zaključci i zahtjevi džemata Islamic Community of Bosniaks Inc. (Atlanta) i Bosansko-Hercegovacki Islamski Center NY (New York) i odlučeno je da se udovolji njihovim traženjima.

10. Nakon prezentacije dr. Huseyina Senturka o izdavanju dječije literature odlučeno je da se predstavljene publikacije promoviraju u džematima.

11. Odrzan je vrlo koristan sastanak s autorom i predsjednikom GTF i Cloverdale College-a dr. Johnom H. Morganom. Prihvaćen je njegov prijedlog o anketiranju imama radi strateškog planiranja razvoja IZ u Americi. Ocijenjeno je da je u interesu IZ Bošnjaka u Americi da bude dio ovog značajnog projekta.

Predsjednik:
Dr. Bayram-ef. Mulić

Glavni imam:
Dr. Senad-ef. Agić