A+ A A-

Kritika austrijske pokrajine zbog diskriminacije muslimana

Po javljanju austrijskog ORF-a američko Ministarstvo vanjskih poslova je kritikovalo u svom najnovijem izveštaju austrijske pokrajine Vorarlberg i Kaernten za diskriminaciju i povredu ljudskih prava nad muslimanima zbog promjena zakona koji sada zahtijevaju posebnu dozvolu za gradnju džamijskih munara, što do sada nije bio slučaj.

Pokrajinski guverner Sausgruber je nazvao ove optužbe «pretjeranim» i «predmetno neodrživim» jer ova nova odredba ne važi samo za munare nego i za niz drugih objekata. Član desničarske partije FPOE je ovo «mješanje Amerike» nazvao «nevjerovatnim» jer bi, po njegovom mišljenju baš Amreika trebala znati posle događaja od 11. septembra 2001. da se «islamskim fundametalističkim strujama» u Austriji «mora konzekventno suprostaviti». Amerika mora, po njegovom mišljenju, ovu demokratsku odluku jednostavno prihvatiti.

Član partije Zelenih i predsjednik ovog kluba Johannes Rauch opisuje reakciju njegovih zemljaka kao «pretjeranu» jer, po njegovom mišljenju, ova promjena zakona i jeste de facto zabrana gradnje munara u Austriji. Pri usvajanju ovog zakona bila je odlučujuća diskusija o džamiji u Telfsu koja uskoro treba biti otvorena i koja će biti druga džamija sa munarom u Austriji. U američkom izvještaju pominju se i verbalne diskriminacije muslimana iz svakodnevnog života kao i rasističke akcije protiv ljudi tamne puti.

Sve statistike govore o velikom porastu nataliteta muslimasnog stanovništva u Austriji pa su zbog toga, posebno desničarske partije Austrije, vrlo uznemirene kao što pokazuje i najnoviji poziv Filip Dewinter-a predsjednika Flamskog desničarskog bloka Vlaams Belang, koji je održao govor u Austriji na poziv desničarske partije FPOE, i upozorio svoje «njemačke Austrijance» na borbu i istjerivanje «islamkog trojanskog konja» iz Evrope.

Ako uz to pomenemo zahtjev jedne lokalne škole za kuhare i konobare koja zahtijeva potpisivanje papira od strane svih muslimanskih studenata po kome se ti studenti obavezuju isprobati svinjsko meso i alkohol da bi znali šta kuhaju, prodaju i nude onda se  pitamo gdje je tu mjesto muslimanima i njihovim pravima?

I još da se podsjetimo, islam je u Austriji priznat 1912. godine. Temeljna reorganizacija i sudjelovanje u političkom životu su očigledno za muslimane u Austriji neminovni jer se moraju početi boriti sami za svoja prava i nedozvoliti drugima da o tome odlučuju. Dakle, potrebno je iskoristiti svoja prava i usmejriti ih ka svojim ciljevima u svrhu zdravog suživota sa drugim religijama i nedozvoliti manipulacije od strane desničarskih aktivista kojima nije cilj niti jedna druga religija do religije materijalizma i ovosvjetskog manipulativnog života.

 

Dr. Almir Ibrić, Wien