A+ A A-

ZSD: Iznenađeni smo mržnjom prema institucijama islama u BiH

Zajednica sandžačke dijaspore (ZSD) ima puno razumijevanje za rad i aktivnosti Islamske zajednice u BiH i projekte koji će jačati kapacitete institucija islama i muslimana kako u BiH tako i bošnjačkoj dijaspori. U tom kontekstu smatramo da je izgradnja Upravne zgrade Rijaseta i sjedišta Islamske zajednice u BiH projekat kojim se stvaraju pretpostavke za jačanje i razvoj IZ na dobrobit svih muslimana Bošnjaka. Oni koji se glasno i agresivno protive nisu iznijeli adekvatnu argumentaciju, osim pristrasnih kvalifikacija, te pokazane lične netrpeljivosti i zlobe. Zato smo iznenađeni negativnim nabojem i ponekad otvorenom mržnjom koja se ispoljava prema zvaničnim institucijama islama u BiH i svim idejama koje dolaze iz Islamske zajednice.

Svi članovi Zajednice sandžačke dijaspore, kao muslimani i kao Bošnjaci, duboko su zabrinuti i povrijeđeni neprimjerenom retorikom nekih domaćih medija, proizvoljnim etiketiranjem i kvalifikacijama koje padaju duboko ispod minimuma novinarske profesionalnosti. Ti mediji su odgovorni za iracionalnu polemiku koja se u vezi sa slučajem Gluha Bukovica vodi ovih dana u javnosti i u kojoj oni, to je postalo jasno, ne učestvuju sa ciljem da objektivno informišu već i ovaj slučaj koriste da se poput divlje zvjeri obruše na institucije Islamske zajednice. I pored toga što je Islamska zajednica jasno stavila do znanja i svojim djelima potvrdila da poštuje ustavni poredak Bosne i Hercegovine i da ima potpuno povjerenje u njen pravni sistem ovim medijima to nije dovoljno već beskrupulozno rade na ponižavanju i omalovažavanju te naše najznačajnije institucije i nesumnjivog autoriteta reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića.

Iskazujući povjerenje Islamskoj zajednici i ljudima koji su na njenom čelu apeliramo na bošnjačke političare, medije, intelektualce i javne radnike u BiH, Sandžaku i bošnjačkoj dijaspori da se izdignu iznad sitnih ličnih interesa i kaprica, iskažu patriotsku svijest i odlučno podrže sve ideje i projekte koji doprinose afirmaciji Bošnjaka, njihovih interesa i pozicije u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i cijeloj dijaspori.
Niko nema pravo da ruši postignuti nivo afirmacije bošnjačkog bića, niti vrši opstrukciju izgradnje međusobnog razumijevanja, kulture dijaloga, jedinstva i napretka.

Bošnjaci Sandžaka, članovi ZSD, smatraju Sarajevo duhovnim centrom, time izgradnju zgrade, budućeg sjedišta Islamske zajednice na Kovačima smatramo simbolom svih Bošnjaka bez obzira gdje su rođeni i gdje trenutno žive.

ZSD izražava punu podršku i priključuje se Akciji bošnjačke dijaspore koju je pokrenuo web magazin Bošnjaci.Net iz New Yorka i pozivamo sve naše članove da postanu vakifi i time podrže projekat izgradnje Upravne zgrade Rijaseta i sjedišta Islamske zajednice u BiH, kaže se u sapćenju koje je potpisao Edin Salković, predsjednik ZSD.