A+ A A-

Pokrenut postupak protiv FTV zbog Gluhe Bukovice

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH obavijestila je Medžlis Islamske zajednice Travnik i Džematski odbor Gluha Bukovica da je, nakon njihovih dopisa, pokrenula postupak protiv Federalne televizije.

- Ovim vas informišemo da je, inicirana vašim dopisima, Agencija u skladu sa članom 4. stav 3. Pravilnika o postupku rješavanja kršenja uslova dozvola i propisa RAK-a, po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv RTVFBiH, radi ispitivanja moguće povrede pravila i propisa Agencije. Nakon provedenog postupka Agencija će vas, kao podnosioca dopisa, pravovremeno obavijestiti o ishodu, kaže se u obavijesti koju potpisuje Dunja Mijatović, pomoćnica direktora za emitovanje u RAK-u.

Podsjećamo da su mještani Gluhe Bukovice poslali tri pisma u kojima otvoreno protestiraju zbog uvreda koje su urednici i novinari FTV koristili prilikom izvještavanja o Gluhoj Bukovici.

Federalna televizija je u svojim emisijama stanovnike Gluhe Bukovice nazvala "ludacima i primitivcima koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu", a potom su obogatili svoj jezički arsenal pa su kazali da su oni "zatucani".

Nijedno reagiranje mještana Gluhe Bukovice nije objavljeno na FTV, vjerovatno, pošto su ih okvalificirali navedenim epitetima, njihova pisma nisu bila dostojna za objavljivanje ili su i to smatrali urlanjem.