A+ A A-

U Banja Luci izrečena presuda u korist IZ zbog rušenja džamija

U Osnovnom sudu u Banja Luci danas je izrečena presuda po tužbi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini protiv RS i Grada Banja Luke zbog rušenja džamija na području ovog grada tokom 1993. godine.

Muhamed Salkić generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH kazao je da je u prvostepenom postupku Osnovni sud presudio da Grad Banja Luka i Republika Srpska solidarno nadoknade materijalnu štetu Islamskoj zajednici za porušene džamije u iznosu od 64,7 miliona KM.

Salkić je istakao da je ovo sretan trenutak za Islamsku zajednicu u BiH, kao i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, jer je to poruka Bošnjacima, Hrvatima i Srbima da se isplati tragati za državom pravednih zakona i sudova.
- Presuda je tračak optimizma da se krećemo u pravom smjeru, naglasio je generalni sekretar Rijaseta.

Muhamed Salkić je iskoristio priliku da se u ime Islamske zajednice zahvali advokatu Esadu Hrvačiću koji je zastupao IZ u ovom procesu, te ekipi pravnika koji su pomogli da se napravi tužba, posebno uglednom advokatu iz Sarajeva Enveru Zečeviću na osnovu čega je donešena današnja presuda.

Advokat Esad Hrvačić pravni zastupnik IZ u ovom procesu izražavajući svoje zadovoljstvo okončanjem procesa, kazao je kako je očekivao pozitivnu presudu, jer je Islamska zajednica imala pravni osnov za tužbu i nadoknadu štete.

- Premda nismo zadovoljni visinom odštete, jer je vrijednost porušenih objekata znatno veća, međutim prihvatili smo mišljenje vještaka i njegovu procjenu. Mislim da Republika Srpska sada treba pokazati poštovanje prema žrtvi, odnosno prema Islamskoj zajednici i izvršiti sudsku presudu, nepretvarajući to u javni dug ili kroz neke druge mehanizme onemogućavati realizaciju, stav je advokata Hrvačića.

Također, prema Hrvačićevom mišljenju ova presuda ima puno veći značaj od navedenog materijalnog iznosa, jer je njome Republika Srpska prvi put direktno preuzela odgovornost za zločin urbicida.

U odštetnom zahtjevu Islamska zajednica u BiH tražila je nadoknadu od 64,7 miliona KM, od čega se na džamiju Ferhadiju odnosi 32 miliona KM, a na Arnaudiju 15 miliona KM. Islamska zajednica BiH tužbu je podnijela još 2000. godine, ali je Osnovni sud Banja Luka prvo pripremno ročište zakazao tek sedam godina kasnije, i to nakon što je na to bio obavezan Odlukom Ustavnog suda BiH. Odšetni zahtjev iznesen je na osnovu nalaza vještaka a cifra od 64,7 miliona maraka odnosi se samo na materijalnu štetu. Islamska zajednica kao jedan od ključnih dokaza navela je činjenicu da su svi vjerski objekti minirani ili zapaljeni od aprila do septembra 1993. godine u vrijeme policijskog sata, kada je samo malom broju osoba bilo omogućeno kretanje, uključujući policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i druge službe.