A+ A A-

Akcija dijaspore za Upravnu zgradu Rijaseta

Bošnjačka dijaspora pokrenula je veliku akciju podrške i prikupljanja sredstava za izgradnju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U ovoj akciji koju je iniciralo uredništvo web magazina www.bošnjaci.net., u saradnji sa Rijasetom, upućen je poziv budućim vakifima i apel Bošnjacima u dijaspori da se uključe u generacijski projekat Islamske zajednice i tako postanu vakifi projekta koji ima za cilj stvaranja pretpostavki za nesmetan razvoj institucija islama i njihovog jačanja.

Akcija nosi naziv "Ugradimo svoju ciglu u zgradi Rijaseta". Zahvaljujući incijativi Bošnjaka iz dijaspore, svi Bošnjaci od Mašrika do Magriba, od Sjeverene Amerike do Australije, od zapadno-europskih zemelja do Turske i šire, imaju priliku da se upišu na listu vakifa i time daju svoj doprinos u izgradnji Upravne zgrade na Kovačima.

- Projekat izgradnje Upravne zgrade Rijaseta je jedan od velikih i strateških projekata Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka ovog vremena i ovih prostora. Učešće u projektu nije privilegija određenog broja Bošnjaka, nego je to zajedničko dobro, odnosno vakuf svih muslimana učesnika u zajedničkom dobru i prosperitetu islama i islamskih institucija. Izgradnja sjedišta Rijaseta je simbol svih Bošnjaka, zato što je Bosna i Hercegovina njihova matična zemlja i zato što je Rijaset Islamske zajednice duhovno sjedište svih Bošnjaka od Mašrika do Magriba. Sjedište Rijaseta Islamske zajednice treba da bude kuća slobode i ponosa svih Bošnjaka i zato svi Bošnjaci imaju pravo da sudjeluju u njezinom podizanju, kaže se, između ostalog, u poruci web magazina Bošnjaci upućenoj bošnjačkoj dijaspori.