A+ A A-

Udruženja sudija BiH: Neprihvatljive uvrede i laži na FTV

Poštovani,

Udruženje sudja BiH najoštrije osuđuje način na koji se u političkom magazinu "60 minuta" govori o sudskom sistemu, kompetentnosti sudija i načinu na koji se komentarišu sudske odluke.

Sudijska zajednica je zaprepaštena jezikom uvreda, laži i insinuiranja o sposobnostima sudija i njihovoj profesionalnoj kompetentnosti. Neprimjereno je javnom govoru, nemoralno i krajnje primitivno u komentarisanju nepravosnažnih odluka suda nazivati sudije korumpiranim i nesposobnim.

Javni medij ima obavezu da o kontroverznim pitanjima organizuje dijalog u kome će se problemi rasvijetliti iz svih uglova i čuti sva relevantna mišljenja. Kultura dijaloga na javnom mediju je od ključne važnosti za razvijanje opšte kulture i za povjerenje u javni medij. Treba pogledati emisije istog žanra na javnim televizijama susjednih zemalja pa vidjeti razlike u profesionalnom, moralnom i etičkom pristupu. Zbog toga nas čudi da FTV ignoriše profesionalne standarde i gledanost gradi na jeziku ulice i ignorisanju dijaloga u razmatranju najozbiljnijih društvenih problema.

Grubo vrijeđanje i kleveta sudija od strane novinara i urednika tvrdnjama da su nesposobni i korumpirani šalje građanima poruku da se u ovoj zemlji svako može bez ikakve odgovornosti javno vrijeđati. Duboko smo uvjereni da se na taj način ne štite ciljevi koje treba u demokratskom društvu ispunjavati javni medij i slobodno novinarstvo.  Ne vjerujemo da iko razuman u ovoj državi podržava primitivizam u govoru novinara emisije "60 minuta". 

Želimo skrenuti pažnju da je u cijelom svijetu sudski sistem struktuiran tako da se sve sudske odluke preispituju po žalbi na višim sudskim instancama, a nakon toga po apelacijama na ustavnim sudovima i pred Evropskim sudom za ljudska prava. To je jedini mehanizam za pravdu i ispravljanje grešaka sudija u tumačenju i primjeni prava. Neprihvatljivo je da to čine novinari u svojim komentarima, bez argumenata i profesionalne kompetentnosti.

Profesionalna zajednica podstiče komentrisanje sudskih odluka, ali želi da u to budu uključena pojašnjenja od strane ovlaštenog predstavnika suda, te uz učešće kompetentnih sagovornika iz advokatske i akademske zajednice i bez komentarisanja kompetentnosti sudija.   

Takođe, želimo skrenuti pažnju da su sloboda medija i nezavisnost pravosuđe vrijednosti od istog društvenog značaja i da moraju uživati isti nivo zaštite. U zaštiti ovih vrijednosti mora postojati reciprocitet u mehanizmima zaštite i ne bi se smjelo dozvoliti da sloboda medija podriva nezavisnost pravosuđa i na bilo koji način ugrožava povjerenje javnosti u sudski sistem. Kako sudski sistem može da štiti slobodu medija i prava novinara ako ti isti novinari podrivaju sudski sistem i ruše kredibilitet sudija i tužilaca?

Napominjemo da je sudski sistem izgradio efikasne mehanizme za kontrolu rada sudija i tužilaca i mehanizme njihove disciplinske odgovornosti za povrede zakona i etičkog kodeksa. Svim medijima su dostupni podaci o disciplinskim postupcima koji se vode i imenima sudija i tužilaca koji su disciplinski kažnjeni. Bilo bi korektno kada bi novinari poštovali uspostavljeni sistem odgovornosti sudija umjesto svojih "presuda" i javnog blaćenja.

U reformi pravosuđa učinjeni su ogromni koraci u otvaranju pravosuđa prema medijima i javnosti. Tu pruženu ruku trebalo je dobronamjerno prihvatiti i razvijati saradnju u cilju što potpunijeg i objektivnijeg informisanja građana.  

S poštovanjem

Izo Tankić,

Predsjednik Udruženja sudija BiH