Mesna industrija Menprom bogatija za još jedan certifikat
Staviti zahtjeve i potrebe potrošača na prvo mjesto je premanenti cilj u poslovanju mesne industrije Menprom iz Tuzle, što je još jednom i dokazala. Nakon implementacije međunarodnog standrada za zdravstvenu ispravnost hrane ISO 22 000:2005, uveden je još jedan - Halal standard.
Riječ je o Halal certifikatu koji je Mesnoj industriji Menprom dodijeljen nakon temeljitog pregleda proizvodnih procesa, tehnoloških postupaka i uspiješno obavljenog halal certifikacijskog audita od strane Agencije za certificiranje halal kvalitete.
Halal ceritifikat vlasniku komapanije Menprom, Mensuru Aliću dodijelio je muftija tuzlanski Husein-ef. Kavazović, dok je certifikate za interene auditore halal kvaliteta uručio, mr. Osman Kozlić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.
U opsegu halal certifikacije mesne industrije Menprom su proizvodnja i proizvodi na osnovi pilećeg mesa a to uključuje proizvode:
- Pileći parizer
- Pileće hrenovke
- Pileća prsa u ovitku
- Pileća šunka
- Pollo šunka
Halal certifikat jamči standard tehnološke obrade mesa i mesnih prerađevina u skladu sa zahtjevima Halal standarda, uvažavajući kulturne i religiozne vrijednosti islamske zajednice.
Halal certifikat, nije tek vjerski dokument nego potvrda internacionalne snage koja svjedoči da je proizvod što sadrži Halal znak podvrgnut najstrožem nadzoru. Potrošačima osigurava da su u procesima prerade i obrade pilećeg mesa i proizvoda poštovani najstrožiji higijenski zahtjevi i stroga pravila koje zahtijevaju islamski zakoni uz istovremeno poštivanje najviših zahtjeva kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane.
Uvođenjem halal standarda u ovoj tvornici pokrenuta je dodatna komunikacija sa dobavljačima sirovina, s obzirom da za proizvodnju halal proizvoda svi ulazni materijali moraju, jednako tako, imati Halal certifikat.
Ova certifikacija još je jedan pokazatelj poslovne kvalitete kompanije Menprom i spremnost da udovolji zahtjevima potrošača i novih tržišta.