A+ A A-

Rezolucija o promjeni Ustava BiH u Kongresu

Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washington DC-u izvještava javnost da je u petak, 13. februara 2009. godine, u kongresnu proceduru Predstavničkog doma američkog Kongresa uvrštena nova rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 171). Ovom rezolucijom Predstavnički dom američkog Kongresa reafirmiše svoj stav o neophodnosti ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini te o važnosti nastavka partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije po tom pitanju.

Sponzori ove rezolucije su kongresmen Howard Berman, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku u Predstavničkom domu američkog Kongresa, kongresmen Alcee Hastings, predsjedavajući Helsinskog komiteta za ljudska prava, kongresmeni Russ Carnahan i Christopher Smith, ko-predsjedavajući Kluba prijatelja BiH u američkom kongresu (Bosnian Caucus) te kongresmeni Robert Wexler, Jeff Fortenbery, Eliot Engel, Mark Kirk i  Earl Pomeroy. Rezolucija bi se uskoro trebala naći na raspravi na Komitetu za vanjsku politiku a potom i u redovnoj proceduri usvajanja.

Ovom rezolucijom Kongres daje upustva novoj američkoj administraciji kako da odlučnije, energičnije i jasnije nastupi kada je u pitanju Bosna i Hercegovina predlažući između ostalog i imenovanje Posebnog izaslanika za Balkan koji bi bio uključen u buduće procese oko ustavnih promjena a što je ujedno vrlo direktna poruka da Amerika planira završiti svoj projekat u BiH. Nadalje, SAD bezrezervno podržavaju suverenitet, teritorijani integritet i pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine. Pozivanjem na zaključke Venecijanske komisije o neefikasnosti državnih institucija i njene preporuke za jačanjem istih, dominantna je namjera usklađivanja novog Ustvava BiH sa standardima definisanim Europskom poveljom o ljudskim pravima. Rezolucijom se daje jasna poruka Europskoj uniji i plitičkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini da je neophodna pomoć sa strane.

Stoga, Savjetodavno vijeće poziva sve bosansko-hercegovačke patriotske snage da se ujedine i usmjere svoje napore u pravcu izgradnje Bosne i Hercegovine kao stabilne i prosperitetne države svih njenih građana i naroda, ravnopravnih na svakom djelu njene teritorije. Predvođeni univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, te držeći se međunarodnog prava, moguće je uvesti Bosnu i Hercegovinu kao takvu u Europsku uniju. Savjetodavno vijeće takođe ohrabruje bosansko-hercegovačku dijasporu u SAD-u da kontaktira svoje kongresmene i zatraži njihvu podršku, odnosno ko-sponzorstvo ove rezolucije.