A+ A A-

NBS: Pojedini novinari prekršili kodeks nezavisnog novinarstva

Narodna bošnjačka stranka veoma cijeni posjetu reisul-uleme dr. Mustafa efendije Cerića džematu Gluha Bukovica zbog afere u kojoj je imam osumnjičen za pedofiliju. Smatramo to činom odgovornosti i brige Reisa za stanje u IZ-i.

S obzirom da su mediji pokrenuli nekoliko velikih afera u kojima su osumnjičeni imami za pronevjere i nemoralne radnje nedostojne čansom pozivu imama, očekujemo od IZ-e da oformi komisiju i ispita sve navode te poduzme adekvatne mjere i sankcije u slučaju da se sumnje dokažu, te da obešteti eventulane žrtve takvih njihovih radnji i postupaka, posebno u slučaju djevojčice iz Gluhe Bukovice!

NBS također veoma cijeni gestu Željka Komšića, kao člana Predsjedništva BiH, time što je primio grupu novinara FTV, kao pokazatelj zaštite novinara usljed učestalih prijetnji pojedincima zbog priloga u kojima se raskrinkava kriminal i nemoral u društvu.

Ali, NBS, kao stranka koja posebno cijeni i štiti čast imama, kao i slobodu novinara, upozorava da su pojedini novinari prekršili kodeks nazavisnog novinarstva i svrstali se uz političke opcije, u konkretnom slučaju SDP-a i Naše stranke, te da propagiraju vulgarni ateizam i šire anatemu prema religijskim stavovima i idejama.

Stoga smo od Komšića očekivali da novinarima FTV ukaže na to i da im poruči da se Bosna i Hercegovina ne mogu graditi na lažima, objedama, mržnji i uvredama, kaže se u saopćenju koje je potpisao predjednik NBS-a Nedžad Latić.