A+ A A-

FIN: Posjeta studenata Teološkog fakulteta Univerziteta u Beču

 

U nizu posjeta Fakultetu islamskih nauka upriličenih u posljednje vrijeme od različitih ustanova iz zemlje i inozemstva bila je i ona od 4. februara 2009. kad je Fakultet ugostio studente-bogoslove Teološkog fakulteta Univerziteta u Beču predvođene njihovim najužim rukovodstvom: rektorom, prorektorom i duhovnim direktorom.

Bečki studenti su inače bili gosti Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa čiji uvaženi rektor prof. dr. Niko Ikić je izašao u susret njihovoj želji te organizirao posjetu Fakultetu. Također je, kao prevodilac njemačkog jezika, pomogao da dvoiposatni susret protekne u zanimljivom razgovoru.

Gostima se najprije obratio dekan FIN-a prof. dr. Ismet Bušatlić upoznavši ih ukratko sa historijatom visokog obrazovanja u BiH i Fakulteta islamskih nauka.

U nastavku razgovora domaćini bečkim studentima bili su prodekani za finansije doc. dr. hfz. Fadil Fazlić i za nastavu doc. dr. Zuhdija Hasanović te dr. Samir Beglerović, mr. Zehra Alispahić i Mujesira Zimić-Gljiva koji su odgovarali na brojna pitanja vezana za studij na FIN-u ali i uopće o islamskom viđenju nekih aktualnih pojava i procesa.

Najviše pitanja odnosilo se na život i položaj muslimana u Evropi a u tom kontekstu i o mogućnostima utjecaja Fakulteta islamskih nauka na obrazovanje vjeroučitelja i vjerskih službenika za muslimanske zajednice u Zapadnoj Evropi.

Nakon razgovora gosti su napravili kraći obilazak zgrade Fakulteta.

MZG

(http://www.fin.ba)