A+ A A-

Manifestacija Bošnjače, Sandžak te zove

Bošnjaci su se odazvali pozivu Sandžaka na manifestaciji koja je održana u subotu 07. 02. 2009. godine u prepunoj sali pred blizu 1000 prisutnih. 

U organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore glavni grad Njemačke, Berlin, je bio stjecište Sandžaklija koji su pohrlili iz obližnjih gardova i regionalnih odbora ZSD iz Frankfurta, Minhena, Hanovera, Braunsvajga, Kassela, Kelna i ostalih gradova Njemačke.

I ovaj put kao i ranijih manifestacija, skupu su prisustvovali i gosti iz susjednih evropskih zemalja, bila je tu delegacija iz Pariza te Starzbura. 

Glavni gost večeri bio je Glavni muftija Islamke zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić koji je došao mahsus povodom ove manifestacije.

Program je bio podijeljen u dva dijela, na vjerski  i zabavni.

Vjerski dio je obilovao učenjem Kur'ana i ilahija u izvedbi hafiza Alili Aziza koji je napunio duše prisutnih svojim milozvučnim glasom, te obarćanja Hašima Kolašinca, predsjednika Reginalnodg obora ZSD za Berlin ujedno i domaćina skupa.

 

Harun ef. Hodžić imam iz Pariza koji je i ujedno moderirao ovaj dio programa poselamio je prisutne te pozvao da se za poginule  Palestince u Gazi prouči Fatiha a da prisutni mogu svoj prilog za Gazu ostaviti u kutiju koja je za to veče pripremljena.

Obratio se i  imam Islamskog centra iz Berlina Advan ef. Ljevaković. Skupu se obratio i predsjednik ZSD gospodin Edin Salković koji je naglasio:

- Bošnjaci su se odazvali pozivu Sandžaka, kako vidim i veliki broj Bošnjaka iz Bosne se odazvao, što nas obavezuje da se odazovemo pozivu Bosne kao i dosad što smo se odazivali. A nama  ostaje obaveza da ove dvije matice čuvamo kao dva oka u glavi i na tom putu nas niko i ništa uz Božiju pomoć neće zaustaviti niti spriječiti.

Muftija Muamer ef. Zukorlić koji je u svom nadahnutom govoru koji je trajao skoro sahat vremene između ostalog  kazao:

- Došao sam Vam i donio sa sobom dio Sandžaka i mirisa sandžačkog, znam da Vi žudite za Sandžakom, kao što i Sandžak žudi za Vama. No gdje god da ste trebate biti srećni i u životu je najvažnije potražiti sreću, naći mjesto gdje ona stanuje, u potrazi za srećom želim Vam pomoći, ona nije u matreijalnom životu, niti u skupim autima, niti velikim kućama, sreća je u duši. I ko dušu napuni i smiri taj se i usreći.

Mi kao Bošnjaci Sandžaka smo više od stotinu godina bili robovi drugima koji su skidali kajmak sa nas, danas je došlo vrijeme kad trebamo sami ubirati plodove našega rada i uživati u trijumfu. Iako često kažemo da smo najraseljeniji to mi možemo pretvoriti u našu korist, jer mi smo vrijedan i radin narod.

Odgojite Vašu djecu da budu pošteni i dobri ljudi, a ovaj sistem će ih obrazovati i kao takvi mogu biti od koristi svima. Jer ako ih ne odgojite, samo obrazujete, možete proizvesti i sebi i drugima problem. Sretan sam što sam večeras sve Vas u ovolikom broju vidio. Molim Boga da Vam pomogne.

Na kraju vjerskog dijela programa zaslužnima su uručene zahvalnice, što je učinio Edin Salković, predsjednik ZSD.

U zabavnom dijelu programa prisutni su mogli uživati u pjesmama Nihada Kantića Šike-a te u druženju sa prvakom Evrope u boksu Muamerom Hukićem, koji je i ovaj put bio na raspolaganju svima koji su se željeli sa njim družiti i slikati a posebnu pažnju privukao je kod najmlađih posjetilaca.

Harun Hodžić