A+ A A-

Bošnjaci Norrköpinga za brzu izgradnju sjedišta Rijaseta i protiv narastajuće islamofobije

Okupljeni na 15. redovnoj godišnjoj, za nas na određeni način jubilarnoj, Skupštini, 06. 02. 2009., Islamska zajednica Norrköping, koja od januara 1995. godine djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, te pažljivo prateći dešavanja s ove prostorne distance, iskazujemo ponos na brojne uspješne nastupe našeg uvaženog hadži reis-efendije kako u domovini, tako i u inostranstvu.

Svjesni važnosti značaja prostornog i reprezentativnog smještaja, odnosno, sjedišta Ureda reisu-l-uleme i administracije Rijaseta IZ-e, jednoglasno i u ime preko hiljadu (1000) članova, podržavamo sve projekte Rijaseta IZ u BiH, a posebno izgradnju odgovarajuće zgrade Rijaseta, kao rad i djelovanje uvaženog reisu-l-uleme osobno, čestitajući i bosanskim privrednicima na ovom historijskom projektu.

Istovremeno, osuđujemo neosnovane, neutemeljene i uglavnom islamofobične napade pojedinih printanih i elektronskih medija u domovini.

Iako se i sami borimo protiv narastajuće islamofobije u ovoj sredini, čudimo se i sa zebnjom pratimo kako izraženi nivo neprofesionalizma u pojedinim medijima, tako i val islamofobije u BiH, gdje je upravo obilježeno 600 godina prisustva i iskustva islama!

Izražavajući ovu podršku, želimo da se sjedište Rijaseta i reisu-l-uleme brzo napravi i da bude ponos i dika svima nama. Sretno i hairli, kaže se u saopćenju Bošnjačke Islamska zajednica Norrköping, koje je potpisao predsjednik Izvršnog odbora IZ Norrköping, Zekerijah ef. Čajlaković.