A+ A A-

Uručen drugi halal certifikat u Srbiji

Uručen drugi halal certifikat u Srbiji

Agencija za certificiranje halal kvaliteta u Srbiji je dana 02. februara 2009. godine, u prostorijama IZ u Novom Pazaru organizirala svečanu dodjelu halal certifikata firmi Turković doo iz Sjenice. Proces halal certificiranja firme Turković doo izvršila je Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle u suradnji sa Agencijom za certificiranje halal kvaliteta u Srbiji.

Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić uručio je Halal certifikat gospodinu Murizu Turkoviću vlasniku kompanije „Turković" doo iz Sjenice. Certifikate za interne auditore uručio je direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta Sead-ef. Šaćirović.

Halal sertifikat se izdaje za svježe goveđe, juneće, teleće, jagnjeće i ovčje meso, za polutrajne i trajne prerađevine od mesa, kao i za sjenički sir i sjeničku papriku. Ovo je, za sada jedini halal certifikat u Srbiji iz oblasti proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, sira i paprike u pavlaci.

Menadžment i radnici kompanije „Turković" pakazali su visok kvalitet, stepen ažurnosti i profesionalizma u implementaciji zahtjeva halal kvalitete.

Dana 21. novembra 2008. godine izvršen je certifikacijski audit u ovoj kompaniji i utvrđeno je da je ova firma ispunila sve uslove i zahtjeve Halal standarda.

Implementiranjem Halal standarda u proizvodnji ova kompanija se svrstala u red uspješnih i modernih preduzeća koja vode brigu o kvalitetu proizvoda i zahtjevima potrošača i konzumenata. Nadamo se da će kompanija „Turković" proširiti svoje proizvodne kapacitete i povećati proizvodnju kako bi se stekli uslovi za plasiranje halal proizvoda, zdravih i čistih na inostarano tržište.

Proizvodi ove firme dolaze iz potpuno ekološkog i prirodnog ambijenta kakvim se samo Pešterska visoravan može pohvaliti, a posebno Sjenica kao njen centralni dio.

Obuka za firme Elcon i Kralj Bar-Vil

Agencija za certificiranje halal kvalitete je 31. januara 2009. godine organizirala obuku za interne auditore halal kvalitete za firme Elcon doo i Kralj Bar- Vil doo. Obuka je održana u prostorijama IC Zagreb.

Cilj obuke bio je upoznati učesnike sa:
- Svjetskim halal tržištem
- Zahtjevima halal kvalitete
- Obučiti kandidate za samostalno dokazivanje halal kvalitete proizvoda, procesa i sistema,
- Dokazivanje sljedljivosti proizvoda i
- Samostalno obavljanje internog audita halal kvalitete

Predavači na ovoj obuci bili su: mr. Aziz-ef. Hasanović, dr. Midhat Jašić, Valdet Peštalić i Damir Alihodžić. Predavanja su obuhvatila tri cjeline:
- Šerijatski principi i osnove halala
- Halal standard, pravilnici i priručnici
- Implementacija i primjena zahtjeva Halal standarda u proizvodnji

Elcon doo se bavi preradom kokošjih jaja u tekuće, praškaste i smrznute proizvode od jaja za krajnje korisnike - kućanstva, gastro objekte, hotelijere i druge uslužne i proizvodne djelatnosti koristeći najsavremeniju tehnologiju u toj oblasti industrije.
Firma Kralj Bar - Vil doo se bavi proizvodnjom i preradom meda.

Održan sastanak UO i NO Agencije

U prostorijama Muftijstva tuzlanskog, dana 24. januara 2009. godine, održan je sastanak Upravnog odbora Agencije. Na sastanku su predstavljene aktivnosti Agencije u protekloj godini i finanasijski izvještaj. Također je usvojen predloženi plan rada za narednu godinu.

Sagledavajući rad i aktivnosti u protekloj godini UO je iznio zaključak da je Agencija napredovala u svom radu i aktivnostima. Posebno je istaknta važnost i značaj učešća Agencije u izradi svjetskog halal standarda te pokretanju inicijative obaveznog označavanja halal certificiranih proizvoda.

Upravni odbor Agencije je usvojio i poslovnik o radu Nadzornog odbora Agencije čiji su članovi prisistvovali ovom sastanku. Nadzorni odbor je na svojoj konstituirajućoj sjednici, nakon analize izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Agencija u prethodnoj godini, usvojio zaključak i donio odluku da je Agencija vršila sve djelatnosti iz svoje nadležnosti u skladu sa važećim zakonima u BiH, aktima IZ i Agencije.

UO i NO Agencije su konstatirali da je ove godine potrebno voditi računa o štednji ne ugrožavajući kvalitet usluga Agencije.