A+ A A-

Crna statistika napada na džamije i vjerske objekte

 

Napadi na džamije i drugu imovinu Islamske zajednice u BiH, umjesto da jenjavaju, 14 godina nakon rata na nekim područjima, a posebno u RS, postali su samo učestaliji. U Rijasetu IZ imaju podatke o najtežim napadima, poput bacanja bombi i paljenja vjerskih objekata, ali nemaju evidenciju o svim napadima koji su se desili u poslijeratnom periodu.

- To je strahota koliko je bilo raznih ataka na objekte i vjernike - kaže Muharem ef. Omerdić, šef Vjersko-prosvjetne službe IZBiH.


Mapa napada na IZ


Kamenovani vjernici
Učestali napadi uključuju razbijanje stakala na džamijama, pisanje uvredljivih grafita, skrnavljenje mezarja, što negativno utječe na povratak izbjeglih, ali i unosi veliki strah i uznemirenost među povratnike. Prema podacima do kojih je došao istraživački tim „Dnevnog avaza", u prošloj godini bilo je najmanje 40 vandalskih ataka na džamije, u dva navrata bacane su bombe, jedna džamija je zapaljena, bila su tri napada na imame, a u nekoliko navrata i na vjernike...

Trenutno je najteža situacija na području Muftijstva banjalučkog. Osim posljednjeg bombaškog napada na Hadži Pervizovu džamiju, u Banjoj Luci se u prosjeku svakih pet dana dogodi napad na objekte IZ, a statistika je još gora ako se uključe podaci iz cijelog muftiluka.

Od početka 2008. godine prozor na Čelinačkoj džamiji razbijen je dva puta, a potom su polomljeni nišani u obližnjem haremu. U Vrbanji su na haremu ispisani pogrdni grafiti, a zatim porušena ograda. U Dolačkoj džamiji razvaljena su vrata i oštećena je unutrašnjost te povađeni i pobacani drveni nišani. Na Ferhadiji su razbijena stakla, a na zgradi ispisani grafiti i pokraden bakar, kosilica i oprema iz garaže. Na džamiji u Pobrđu polupani su prozori, kao i pod Pećinama, dok je pred Arnaudijom tri puta razvaljena ograda, a Jama džamija dva puta je ostala razbijenih stakala i osvanula s ispisanim grafitima. U Stupničkoj džamiji u Banjoj Luci dva puta je staklo razbijeno, nebrojeno puta ispisani pogrdni grafiti, jednom je fasada isprljana blatom, a za vrijeme ramazana kamenovani su vjernici. I zgrada Muftijstva nebrojeno puta bila je napadana, razbijani su prozori i ispisivani uvredljivi grafiti.

Na području Muftijstva tuzlanskog, kako kaže muftija Husein ef. Kavazović, nakon rata bilo je bezbroj slučajeva skrnavljenja džamija u RS. Posebno se to događalo u većim gradovima kao što su Bijeljina, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Bosanski Šamac...

 

Bijeljina i Mostar
- U Bijeljini je bačena eksplozivna naprava na kuću tamošnjeg imama. Niko više i ne broji koliko puta su polupani prozori na džamijama, ispisivani grafiti, pravljene deponije smeća pred džamijskim vratima. Napadima su, posebno u Zvorniku i Vlasenici, bile izložene džematlije. Džamija u Vlasenici i tamošnje džematlije napadani su više puta. Napad se desio i prošle godine uoči velike dženaze u Zaklopači - ističe muftija Kavazović.

Tokom prošle godine na mostarskom području su osim džamija napadani i službenici IZ. Vrhunac je bio pokušaj napada na muftiju mostarskog Seida ef. Smajkića. U istom mjesecu nepoznati vandali su crtali grafite na temeljima porušene džamije na Babunu u mostarskom naselju Ilići. Na zidu Derviš-pašine džamije u Podhumu 31. marta je iscrtan kukasti križ, nacrtana svinja, džamija je tri puta obijena, a njen inventar uništavan.

Kao ni u ostalim slučajevima, policija do danas nije otkrila ni počinioce više napada na Adnana ef. Jakirovića, imama Baba Beširove džamije na Balinovcu, u zapadnom dijelu Mostara. Pred kraj godine nepoznati vandali su u Liska haremu počupali desetak drvenih nišana.

Za razliku od ranijih godina, na području Muftijstva goraždanskog, posebno u Foči i Višegradu, prošle godine nije bilo većih incidenata. Izuzetak je općina Čajniče, gdje je u aprilu 2008. porušeno ili polomljeno devet nišana na mezarju Rakovice.

Paljevina u Fazlagića Kuli
Najteži napadi na gatačkom području desili su se 8. decembra 2008., dan uoči Kurban-bajrama, kada je zapaljena džamija u Fazlagića Kuli. Nakon pisama četničkog pokreta i prijetnji likvidacijom predsjedniku Medžlisa IZ Gacko Lutvi Fazlagiću, trebinjska policija osumnjičila je dva maloljetnika i to tretirala kao "neslanu šalu". U Trebinju je u aprilu razbijena tabla Medžlisa IZ, a 15. decembra na Osman-pašinoj džamiji je osvanuo grafit sa četiri S.

Žele ugušiti ezan

Muftija Kavazović kaže da je sada na sceni i jedna druga vrsta kršenja vjerskih sloboda. To je pokušaj određenih grupa da se u gradskim, odnosno nacionalno izmiješanim sredinama, uguši ezan sa džamija, kao što je slučaj u Bijeljini i Bratuncu.

(Dnevni avaz)