A+ A A-

Konstituirajuće zasijedanje Skupštine Muftijstva novosadskog

 

U prostorijama islamskog centra u Subotici, 02. 02. 2009. godine (ponedjeljak), održano je konstituirajuće zasijedanje Skupštine Muftijstva novosadskog za oblast Vojvodine. Muftija beogradsko-novosadski Rešad ef. Pjojović predsjedavao je sjednicom. Sjednici su prisustvovali članovi odbora medžlisa sa prostora Vojvodine koji sačinjavaju skupštinu muftijstva.

Sjednica je otpočeta učenjem Kur'ana časnog, nakon čega je uslijedilo predlaganje i usvajanje dnevnog reda. Na samom početku zasijedanja muftija Plojović je upoznao članove sa odredbama Ustava Islamske zajednice vezanih za organe Islamske zajednice i njihovo funkcionisanje.

Nakon duže diskusije članova skupštine muftijstva, za predsjednika skupštine je predložen h. Zekir Zija, koji je većinom glasova izabran za predsjednika skupštine muftijstva. H. Zekir Zija je inače dugogodišnji predsjednik Medžlisa IZ-e u Novom Sadu, koji je svojim autoritetom posebno doprinio razvoju islama na prostorui Vojvodine.

Za potpredsjednika skupštine muftijstva predložen je i izabran h. Fetiš Kurdali, predsjednik Medžlisa IZ-e Subotica, koji je s kraja devedesetih godina prošloga vijeka neumorno radio na podizanju vjerske svijesti na prostoru Subotice i jedan je od inicijatora i najzaslužnijih za otpočinjanje izgradnje islamskog centra u tom gradu.

Za članove ulemai medžlisa, kojim rukovodi muftija, izabrani su svi imami sa područja Vojvodine: Fadil ef. Murati, Mirza ef. Murati, Bajazit Nicević i Gzim ef. Plavci.

Nakon toga, članovi skupštine su razgovarali o problemima sa kojima se susreće Medžlis IZ-e Subotica i drugi medžlisi na prostoru Vojvodine. Konstituisanjem skupštine muftijstva novosadskog i formalno je potvrđeno jedinstvo muslimana na prstoru Republike Srbije i obezbeđeni su uslovi za institucionalno djelovanje Islamske zajednice na tom prostoru.

(www.islamskazajednica.org)