A+ A A-

Ilmijja Okružnog odbora Banja Luka osuđuje napade na muftiju banjalučkog

Na redovnoj sjednici Udruženja ilmijje Okružnog odbora Banja Luka, kojeg čine općine: Banja Luka, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanski Brod, Derventa, Bosanski Kobaš, Ključ, Mrkonjić Grad, Kotor Varoš i Prnjavor, između ostalog, razgovaralo se i o medijskoj kampanji na muftiju banjalučkog, Edhema ef. Čamdžića. Tim povodom Udruženje ilmijje, Okružni odbor Banja Luka, izdao je saopćenje za javnost u kome se kaže:

Ovih dana svjedoci smo montiranih i monstruoznih napada na uvaženog muftiju banjalučkog, Edhema ef. Čamdžića, u jednim dnevnim novinama, koje služe kao marioneta za zastrašivanje muslimanskog stanovništva, tj. povratnika, koji ovih dana trpe mnoge provokacije, a vezano za navedeni slučaj. Muslimane Bošnjake niko ne može razuvjeriti da je ovaj nečasni čin isključivo plan zastrašivanja povratnika, a među njima svakako i muftije banjalučkog, koji je dao svoj veliki doprinos u integraciji ove zemlje, posebno kada je riječ o oživljavanju vjerskog života na području gdje su sve džamije i ostali vakufski objekti do temelja bili porušeni i spaljeni.

Svi imami, muallimi i predsjednici medžlisa osuđuju sve one, koji vrše napad i pritisak na muftiju, izražavajući činjenicu da je napad na muftiju isto tako napad i na ovdašnje muslimane. Pored ostalog, muftija banjalučki, Edhem ef. Čamdžić, jedan je od muftija, koji svakodnevno provodi vrijeme u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, obavljajući svoju časnu i plemenitu misiju. Svakodnevno je sa imamima i džematlijama u svih deset medžlisa kojeg pokriva ovaj muftiluk. Obični ljudi ga dobro poznaju i uvijek podržavaju, te izražavaju zahvalnost na dosad postignutim rezultatima. Trebamo se prisjetiti da su u svih deset medžlisa obnovljeni gotovo svi vjerski objekti u kojima se obavljaju vjerske aktivnosti. Muftija je zajedno sa povratnicima mnogo pomogao i postigao velike rezultate s ovim projektima i to mu nikada neće i ne može zaboraviti ovdašnji bošnjački narod.

Svjesni smo da su pojedincima zasmetale namjere muftije da obnovi sve što je porušeno, da povrati sve što je oduzeto, da vrati prije svega Banjoj Luci dušu i da obnovi džamiju Ferhadiju, da obnovi medrese i izgradi islamski centar u Banjoj Luci, kojeg ovdašnji musimani žele i hoće. Zbog iskrenih namjera uvaženog muftije, Edhema ef. Čamdžića, nekome je to zasmetalo, a taj neko treba da zna da je realizacija svih projekata želja ovdašnjih muslimana Bošnjaka, koji su jedan od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini i koji imaju ista prava na bilo kom dijelu naše države. Ovi projekti, isto tako, imaju za cilj spajanje ovdašnjih kultura, kao što je to primjer u mnogim drugim mjestima.

Svi imami muftiluka banjalučkog izražavaju svoje duboko razočarenje u sve one, koji nanose štetu ugledu našeg muftije. Stoga pozivamo kako domaće tako i međunarodne zvaničnike da zaštite našeg muftiju od neugodnih provokacija podsjećajući ih pritom da on ima veliku podršku u svom radu od strane svih povratnika Bošnjaka, džemata, imama, medžlisa te privrednih radnika i drugih, ističe se u saopćenju Udruženje ilmijje Okružnog odbora Banja Luka.