A+ A A-

Aktivnosti Agencije za certificiranje halal kvalitete

Agencija i Brojler raskinuli ugovor

Između Agencije za certificiranje halal kvalitete i firme Brojler doo Sarajevo, 07. januara 2009. godine, raskinut je ugovor o halal certificiranju proizvoda i korištenju znaka za halal kvalitetu. Inicijativa o raskidu ugovora pokrenula je firma Brojler.

„Razlozi koji su primorali firmu na sporazumni raskid ugovora su svjetska ekonomska kriza, teška poslovna situacija na domaćem tržištu koja je doprinijela negativnom poslovanju firme u protekloj godini" stoji u dopisu Brojlera.

Firma Brojler doo implementaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2007 u kompletan sistem proizvodnje i prerade mesa započela je aprilu 2006. godine. Halal certifikat je dodjeljen 22. septembra 2006. godine.

Danom potpisivanja sporazumnog raskida ugovora sa liste halal certificirani proizvoda brišu se:
- Pileća konfekcija
- Pileći parizer
- Pileća posebna salama
- Pileće hrenovke
- Pileća šunka
- Pileća roštiljska kobasica
- Pileća debreciner
- Dimljeni pileći file u ovitku
- Dimljeni batak u vakumu
- Dimljeni file u vakumu
- Pileći hamburger
- Pileće sudžukice

Halal proizvodnja u firmi Brojler doo trajala je dvije godine, zaključno sa 31. decembrom 2008. godine. Potrošači halal proizvoda će biti uskraćeni za proizvode firme Brojler doo, alternativu mogu pronaći u drugim proizvodima halal certificiranih proizvođača kao što je Pilkom, Pertutnina Ptuj Breza, Menprom i dr.

Dodjeljen halal certifikat za Ficoco

Agencija za certificiranje halal kavalitete je u petak (23. 01. 2008. godine) u prostorijama Islamskog centra Zagreb organizirala svečanu dodjelu halal certifikata firmi Hermes International doo Turčin (Hrvatska).

Svačanoj dodjeli prisustvovali su predstavnici Mešihata IZ u Hrvatskoj, predstavnici Agencije, predstavnici firme i mediji.

Halal certifikat direktoru firme uručio je predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija Ševko-ef. Omerbašić, dok je certifikat za interne auditore uručio direktor Agencije Amir Sakić.

„Menadžment i zaposlenici firme ''Hermes International'' doo su pokazali visok stepen ažurnosti i profesionalizma u implementaciji zahtjeva halal kvalitete" - rekao je mr. Aziz-ef. Hasanović.

Firma Hermes International doo bavi se preradom voća i povrća, a osnovana je u 2005. godini dok je sa proizvodnjom započela u 2006. godini. Firma trenutno proizvodi preko 33 tone džema i upošljava 20 radnika. U ponudi se mogu naći ekološki i konvencioni proizvodi.

Ugovor o implementaciji Halal standarda u sistem proizvodnje u firmi Hermes International potpisan je 17. 10. 2008. dok je certifikacijskim auditom u novembru 2008. godine utvrđeno da je firma ispunila sve uvjete i zahtjeve Halal standarda, te da joj se može uručiti halal certifikat.

Halal certifikat se izdaje za proizvode:
- Džem od suhe smokve
- Džem od suhe smokve s narandžom
- Ekološki džem od suhe smokve
- Džem od šljiva
- Ajvar
- Namaz od zelenih maslina
- Namaz od crnih maslina
- Ficoco

Glavno tržište na kojima Hermes International plasira svoje proizvode su tržišta Amerike, Kanade, Velike Britanije i Hong Konga. Uprava firme je uvjerena da će dobijanjem halal certifiikata otvoriti put ka nekim novim tržištima u svijetu.