A+ A A-

Muslimani Vojvodine na iskušenju

Islamska zajednica se suočava sa još jednim iskušenjem. Napadi, pritisci i ucjene kojima su bili podvrgnuti imami, profesori, vjeroučitelji, muderisi u Sandžaku tokom protekle godine, danas su usmjereni na imame u Vojvodini i široj Srbiji. Naime, u Novom Sadu, neposredno uz kancelarije Islamske zajednice, Jusufspahići su kupili stan u kome se doselili nekakva lica. Imam Fadil-ef. Murati nam govori da je preko puta njegovog ulaza, na samo nekoliko metara, kupljen stan za sedamdeset hiljada eura i da su ga isplatiti Jusufspahići iz Beograda. „Nekoliko mjeseci u taj stan niko nije dolazio tako da smo se nadali da nas neće maltretirati i da će odustati od bilo kakve provokacije. Međutim, provokacije su ipak počele", svjedoči Fadil-efendija.

„Prilikom svakog mog boravka u Mešihatu ovdje se dešavaju čudne stvari. Jedne večeri su čak i na moj stan napali. Neka lica su lupala na vrata i prozore, a kasnije smo saznali da se radi o nekakvom Lokmanu Kurtanoviću i Fahrudinu Muminoviću. Pritisci su se intezivirali poslije mog odbijanja da krenem na svoju zajednicu i napadnem institucije svoje vjere. Željeli su da budem od onih koji su krenuli protiv muftije Zukorlića. Ja sam to odbio. Od tada počinje moja drama i moje porodice. Jusufspahići dovode nekakva neuka lica koja nisu vjerski službenici da predaju vjeronauku. Dolaze i nude novac siromašnim članovima naših džemata. Nude da pređemo u njihovu kvazi tvorevinu, prijete smjenama i sl."

Hamajlijaš i u Vojvodini
Najnoviji razvoj situacije u Novom Sadu je dostigao dramatične razmjere. Naime, Jusufspahići su doveli neko lice i uselili ga u taj stan. Saznali smo da se radi o Mehu Martinoviću, smijenjenom imamu iz Bara. Prema našim saznanjima, on je izbačen iz Bara od strane džemata Dobre vode gdje je službovao godinama. Saznajemo da se radi o licu koje je bilo poznato po pisanju hamajlija i nekakvih zapisa, te da se za njegovo službovanje u Baru vezuje niz afera. Meho Martinović se preko noći predstavlja kao imam u Novom Sadu i pokušava nauditi Fadil-ef. Muratiju, dugogodišnjem glavnom  imamu u  Novom Sadu.

Glas islama je, u nastojanju da rasvijetli slučaj, kontaktirao i muftiju beogradsko-novosadskog Rešad-ef. Plojovića, interesujući se o najnovijem razvoju situacije u Vojvodini, posebno u Novom Sadu. Muftija Plojović je potvrdio da je i Vojvodina na meti onih koji nastoje destabilizovati Islamsku zajednicu, naglašavajući da će njegovo muftijstvo preduzeti sve potrebne mjere da zaštiti svoje imame i infrastrukturu, kao i jedinstvo džemata. Nadamo se da će nadležni organi u ovom slučaju preduzeti potrebne mjere da se spriječi nasilje koje se sprovodi nad muslimanima u Srbiji. Svima je dobro poznato šta su proizvele aktivnosti određenih službi i lica na destabilizaciji Islamske zajednice na prostoru Sandžaka, te da bi takav razvoj situacije u Vojvodini bio isto tako dramatičan.

(www.islamskazajednica.org)