A+ A A-

Obnovljena Hadži-Ismailova džamija u Nikšiću

Nikšićka Islamska zajednica finansirala je rekonstrukciju Hadži-Ismailove džamije i muslimanskog groblja, čime je napravljena najveća obnova tih objekata od njihovog nastanka.

Džamija, u centru grada, zadužbina Hadži-Ismaila Lekića iz 1807. godine, sve do 90-tih godina prošlog vijeka bila je koliko-toliko očuvana, ali u nju nije mnogo ulagano do 1987. godine, kada je dograđen prostor za kancelariju i gasulhanu. Tokom devedesetih zabilježeni su i brojni nasrtaji vandala, među kojima i pokušaj da se objekat sruši dinamitom, dok je nakon 2001. kada je promijenjen krov, sve do prije godinu dana objekat često bio kamenovan.

- Ljudi su shvatili da je vandalizam prema vjerskim objektima pravi primitivizam, a da je džamija jedan od simbola čitavog grada - kazao je Mersad Agović, predsjednik Džemanskog odbora u Nikšiću.

Zajednica je nakon otkupa 90 kvadrata zemljišta od Opštine finansirala rekonstrukciju ograde, od kamena i drveta, pa je sada kompletan prostor ograđen. Glavni investitori bili su Nikšićanin Faruk Osmanagić i Mešihat Islamske zajednice Crne Gore, dok su među donatorima bili Nafija Redžić, Izet Medunjanin, iseljenici iz Luksemburga i mnogi drugi.
Agović je kazao da je sređena fasada, a prvi put obnovljen i minaret. Agović je najavio da će u narednom periodu rekonstruisati trotoare i staze u dvorištu i instalirati rasvjetu i zasaditi zelenilo.

Članovi Islamske zajednice obnovili su i muslimansko groblje na Bistrici, koje je takođe ograđeno, a gdje planiraju izgradnju gasulhane.

- U Nikšiću sada živi oko 300 muslimanskih porodica, a u posljednje dvije do tri godine mnogo ih se iselilo u Bar ili u Podgoricu, u selo Karabuško u Tuzima. Mnogi od njih prodali su radno mjesto ili otišli u penziju, a sele zato što su ovdje živjeli u teškim uslovima, uprkos dugogodišnjem radu u Željezari, Građevinskom i drugim firmama - ispričao je Agović.

U Nikšiću su do 1945. godine bile tri džamije, od kojih su srušene dvije - iza Zahumlja na starom Pazarištu i pod Bedemom u Staroj varoši. Komunističke vlasti su planirale da Hadži-Ismailovu džamiju izmjeste, što je spriječio Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika.

(www.vijesti.co.me)