A+ A A-

Javni servis ili javna kuća

U četvrtak, 23. mjeseca januara ove godine na drugom Dnevniku Radio-Televizije Federacije BiH  prva, udarna vijest nije bila ni situacija u Gazi, niti stanje američke nacije i reagiranja u svijetu dan nakon inauguracije novog američkog predsjednika Baracka Huseina Obame, već je ova Televizija, koja je, kao što je poznato, Javni RTV servis građana, objavila u dramatičnom tonu kako je uredniku i voditelju tv-emisije "60 minuta" Bakiru Hadžiomeroviću stigla anonimna prijetnja smrću. Prijetnja je stigla  putem e-maila i to, kako je javljeno, nije prva prijetnja ovom uredniku, jer je i prije otprilike sedmicu dana slična prijetnja stigla istoj osobi, a policija i istražni organi su na putu da otkriju ko se krije iza te anonimne prijetnje. 

 

Nakon te informacije uslijedila su različita saopćenja Udruženja BH novinara i Glavnog  sindikata ove medijske kuće, u kojima se ovaj čin proglašava napadom na medijske slobode i pravo novinara na slobodu izražavanja i informiranja, te, razumljivo, osuđuje ali i posebno naglašava kako Sindikat čvrsto stoji iza emisije o kojoj je riječ (a kad smo već kod Sindikata, da kažemo da je Sindikat (koji?!) ove kuće u jednom nedjeljniku istoga dana objavio svoje saopćenje u kome se govori o krajnje haotičnoj pa i dramatičnoj situaciji u Federalnoj RTV iza koje ne stoji niko, ali to saopćenje, naravno, nije moglo dobiti ni sekunde u Dnevniku).

 

Nakon četvrtka, i narednih dana i noći anonimna e-mail prijetnja zadržala je visoki rejtng u Dnevniku (bolje reći Dnevnicima, jer je ponavljana u praktično svakoj informativnoj emisiji) - zauzimala je istaknuto treće ili četvrto mjesto - s tim da se njoj pridružila informacija kako nije samo Bakir dobio prijetnje, već je "nosilac prijetnje" i novinar Avdo Avdić, koji je, bez pomoći policije, otkrio kako je njemu prijetio izvjesni Tasim Kučević i stoga je Avdo dobio nekoliko minuta "uživo" u Dnevniku da svojim kreštavim glasom objasni nešto što nikome nije bilo jasno šta je kazao niti šta je htio kazati, osim što se razabralo da se, usput, "očešao" i o Islamsku zajednicu, kao "tv ekspert" za islam. 

"Oslobođenje" je u subotu objavilo kako se "Hadžiomerović prisjetio da su prijetnje njemu i njegovim saradnicima počele stizati prije sedam godina, tačnije kako je počelo emitovanje magazina "60 minuta". No, u posljednja tri mjeseca prijetnje su intenzivirane, a zbog njih je sarajevska policija uhapsila osobu koja se povezuje sa radikalnim islamskim krugovima. Urednik "60 minuta" jučer je potvrdio da on i njegova ekipa nastavljaju raditi svoj posao punim kapacitetom."("Oslobođenje", 24. januar 2009.) (Naravno, "Oslobođenje" ne bilježi da osoba koja se povezuje "sa radikalnim islamskim krugovima" nije uhapšena,  već samo privedena na informativni razgovor i nakon toga puštena, ali to je već standard ovoga lista na koji obavještava ili informira svoje čitaoce).

Zašto su te prijetnje baš sada dramatično plasirane u javnost, kada one dolaze već punih sedam godina - a u posljednja tri mjeseca su intenzivirane - pitanje je koje valjda znaju samo oni koji su to učinili na takav način - no, bez obzira kako se pokušavalo sakriti sve ono što se dešava u ovom Javnom RTV servisu (koji sve više poprima karakteristike javne kuće - gdje se, da izvinu čitaoci, ne zna (ili - zna!) ko koga!) - od finansijskih malverzacija do raznih drugih namještanja i talova i to upravo sa onima koji su "borci za za slobodu medija i nezavisno novinarstvo" (Vidi, između ostalog, reagiranje Šukrije Omeragića u "Oslobođenju" od 25. ovog mjeseca!), no "borci za istinu" iz ekipe "60 minuta" o tome šute kao zaliveni. "Čisteći" tuđe avlije misle kako mogu prikriti vlastitu  u kojoj su očito do grla u prljavštini, i to, nažalost sa parama i onih jadnika kojima se svakog mjeseca naprosto otima tv pretplata dok oni nemaju ni za osnovne životne potrebe.

 

Naravno, to možda ne treba ni isticati, svaki civiliziran i pametan čovjek će osuditi svakovrsne anonimne prijetnje, posebno prijetnje  smrću bilo koga na kugli zemaljskoj, a posebno novinara, "sabraće" u poslu kojim se i mi bavimo, i tu se, bez okolišenja, možemo pridružiti svima onima koji takve postupke osuđuju. No, ne možemo se pridružiti harangerskim "izlivima" jednodušne podrške emisiji "60 minuta", jer je više nego bjelodano da, je bez obzira na hrabrost, odvažnost pa i značaj nekih njenih priloga, koji su rađeni principijelno i po uzusima novinarske profesije, mnogo više onih koji ovaj Javni RTV servis koriste za promoviranje onoga što se kosi ne samo sa Kodeksom novinarstva, već i sa općim moralnim pa čak i građanskim principima, bez obzira šta se pod tim terminima u datoj situaciji podrazumijeva. Nastupajući, u brojnim povodima, kao nevaspitani, bezobrazni i bahati ekzekutori, često sa psovanjem i pljuvanjem -  i u vis i u dalj -, te  kočijaškim izražavanjem, uzgred preuzimajući božanske prerogative da sude i presuđuju po tim svojim ličnim kriterijima, ovi "novinari" na čelu sa glavnim urednikom i voditeljem koji u tome apsolutno prednjači, ne samo da izazivaju zgražavanje i emocionalne reakcije, već i neminovnu osudu takvog nastupa. Da je to privatna televizija, da je to vlasništvo te grupe ekzekutora, pa ni po jada, to bi bilo njihovo ogledalo i njihova odgovornost - ali ovdje se radi o Javnom RTV servisu koji izdržavaju svi građani, a u najvećem broju Bošnjaci, i njima u lice govoriti takve bedastoće, kao što je jedna od posljednjih kako je njihov vjerski autoritet, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, lažov, mafijaš ili kriminalac, i to bez ikakvih dokaza, to zaista prevazilazi sve okvire tolerncije i slobode izražavanja, a na to ne reagiraju ni RAK, ni Sindikat ni Programsko vijeće ni drugi organi ako ih ima, a da se ne govori o nekim drugim državnim ili društvenim institucijama koje su, sa svojim instrumentima, zadužene da štite dignitet svojih građana i eklatantno ugrožavanje njihovog moralnog i svakog drugog integriteta. 

Jer, ako televizijski urednik, nakon brojnih objeda i nazivanja reisa lažovom, te nakon reagiranja Islamske zajednice tim povodom, u narednoj emisiji, umjesto izvinjenja,  dovede čovjeka koji sam za sebe priznaje kako je pripadnik podzemlja i kako je učestvovao u obračunima različitih bandi, da, kao argumenat, kaže rasističku teoriju po kojoj se karakter određuje na osnovu izgleda lica ("On nije nikakav poglavar! Pogledajte mu lice, ne liči na poglavara, nema tu ničega što bi trebalo da ima vjernik. On je klasični kriminalac, koji hoće sa Bakirom Izetbegovićem da ovdje stvori feudalnu državu...") šta se tu može zaključiti osim da taj urednik svjesno čini zlodjelo i Javni RTV servis koristi u krajnje nečasne svrhe. A za nekoga ko drži do moralnih i vjerskih zasada, do svoga dostojanstva i ugleda, te posebno do dostojanstva vjernika koje predstavlja, javno blaćenje i kaljanje takvim etiketama je mnogo teže nego neke anonimne prijetnje koje dolaze "punih sedam godina".

 

I na kraju, da ironija bude potpuna, a licemjerstvo uzdignuto na pijedestal profesionalnog ponašanja, Federalna televizija upućuje Rijaset Islamske zajednice da "se obrati sudu zbog izjave Amira Pašića-Faće u političkom magazinu "60 minuta, ako to smatraju potrebnim, i ujedno pozivamo sve, koji se osjećaju povrijeđenim, da shodno novinarskom kodeksu demantiraju sve ono što je sugovornik u emisiji "60 minuta" rekao, a što smatraju netačnim."(!!!)

 

Protiv ovakve Televizije, ako se sama po sebi, ne uruši, preostaje jedino građanski neposluh: otkazivanje plaćanja pretplate. Kako saznaje naš list, jedna takva inicijativa se razmatra na najvišem nivou Islamske zajednice. Hoće li do nje doći, najskorije vrijeme će pokazati.

Aziz Kadribegović

(www.preporod.com)