A+ A A-

Podrška institucijama Islamske zajednice u BiH i Njemačkoj

Na seminaru imama, blagajnika i predsjednika regije Frankfurt, seminaru imama regije Štutgart i sastanku imama i predsjednika regije Hamburg izkazano je priznanje i podrška institucijama IZ-e u Bosni i Hercegovini, Rijasetu na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem za sve ono što su učinili i doprinijeli da se usvoji Rezolucija Evropskog parlamenta o sjećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Većina imama i aktivista Mešihata/Muftijstva su oduševljeni i radosni što su privrednici-Bošnjaci inicirali i obećali financirati izgradnju upravne zgarde-sjedišta Rijaseta, a Rijaset to prihavtio i operacionalizirao. Time će Rijaset, ako Bog da, nakon više od 120 godina postojanja konačno imati stalnu adresu i neće više biti „podstanar".

Na ovim susretima Muftija Klanco je upoznao prisutne o aktivnostima i akcijama ( zekata i sadekatu-l-fitra, kurbana, hadža, pomoći Mešihatu u Sandžaku, stipendiranju učenika i studenata), koje su provedene u 2008. godine u džematima Mešihata IZBNJ, označivši ih uspješnim, dok akcija pomoći za zemljište za džamiju u Ljubljani kao i akcija pomoći muslimanima u Gazi još traje.

Imami i aktivisti su izrazili podršku rukovodstvu Sabora i Mešihatu i zatražili da se sva pitanja koja se tiču IZBNJ rješavaju kroz legalne i legitimne organe IZBNJ, a osuđuju širenje nepovjerenja i unošenja nesigurnosti i razdora među članove džemata IZBNJ od strane neodgovornih pojedinaca.