A+ A A-

Medžlis IZ-e Bosanska Dubica: Podrška muftiji i Rijasetu

Na održanoj Skupštini Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica je konstatirano da su u protekloj godini aktivnosti Medžlisa posebno bile usmjerene na obnovu preostalih džamija kao i završetku Čaršijske džamije, njihovom održavanju i drugim tekućim obavezama. Mektepska nastava u odnosu na prethodnu ( 2007. ) bilježi bolje rezutate po broju upisanih i redovnih polaznika, učenika u sufari i Kur'anu, te onih koji su okončali učenje hatme i završnih ispita.

 

Fokus rada Medžlisa IZ-e Bos. Dubica u narednoj godini biće usmjeren na promociji i unapređenju mektepske nastave s akcentom promoviranja ove oblasti te pažnji povratničkim džematima. Pored jednoglasno usvojenih svih godišnjih izvještaja za rad ovog Medžlisa, zaključeno je da su efikasnije metode neophodne za prikupljanje članarine i konkretniji uvid u članstvo gdje je jedna od prioritetnih zadaća Medžlisa IZ-e Bos. Dubica. Ovo su neki od prioriteta za budući rad Medžlisa usvojenih od strane Skupštine Medžlisa IZ-e Bos. Dubica.

Jedan od zaključaka Skupštine Medžlisa, a kojeg je lično predložio Dr. Mensur Vojniković, je to, da se uputi  podrška svim projektima Rijaseta IZ u BiH, a posebno kada je riječ o izgradnji Upravne zgrade Rijaseta IZ. Uz to daje se velika podrška svim službama u Rijasetu a posebno dr. Mustafi ef. Ceriću, resiu-l-ulemi i njegovom zamjeniku hfz. Ismet ef. Spahiću. Ovaj zaključak su podržali svi prisutni članovi Skupštine. Isto tako Skupština Medžlisa najoštrije osuđuje sve napade na Edhem ef. Čamdžića, muftiju banjalučkog, izražavajući podršku svim aktivnostima koje sprovodi muftija, a posebno kada je riječ u obnovi svih porušenih džamija na području ovog Muftiluka te povratku izbjeglica.

 

Edhem ef. Čamdžić je u svom obraćanju kazao da je i ovo jedan od Medžlisa koji ima dobre rezultate svog djelovanja javno pohvaljujući glavne aktiviste u organizaciji rada i to h. Safet ef. Beganovića, glavnog imama i h. Omera Veladžića, predsjednika Medžlisa te ostale imame, mutevelije i sve džematlije Bosanska Dubice. Skupštini Medžlisa je prisustvovao i Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa Ključ kao i zamjenik muftije. Skupština Medžlisa je protekla u tolerantnoj atmosferi kao što je bio slučaj i u ostalim medžlisima.

 

R. Senad