A+ A A-

IZ u BiH od vitalnog značaja za opstanak Bošnjaka

Akademik Muhamed Filipović upozorio je jučer na tribini pod nazivom „Kriza bh. društva", koja je održana u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, kako je porazno da je Islamska zajednica (IZ) u BiH stalna meta napada u ovoj zemlji.

- Treba da se izgradi zgrada Rijaseta IZBiH, jer je IZ od vitalnog značaja za naš opstanak. Ono što se sada ima je ništa s obzirom na to da su muslimani najbrojniji u BiH.

U napadima se ide dotle da je doveden kardinal Vinko Puljić kao argument i dokaz da je reisu-lulema Mustafa ef. Cerić, navodno, lagao. Nisam baš siguran da je kardinal Puljić znao da ga žele iskoristiti kao argument protiv njegovog kolege kojeg bi on trebao poštovati. To je moguće samo u narodu u koji je duboko unesena klica unutrašnjeg raspada. Nema više ništa sveto, ništa zajedničko, ništa važno, ništa što moramo zajedno čuvati - kazao je Filipović. On je istakao da su najveći protivnici IZ muslimani koji se koriste kao igračke za različite interese.

Nadalje, Filipović je napomenuo da se opstanak BiH danas ozbiljno dovodi u pitanje.

- Nas nisu ubijali samo tako što su nas bombardovali i klali, nas su ubijali tako što su nas držali u neizvjesnosti. Nas i danas drže u stanju kada ne znamo šta će biti s nama, što je nepodnošljivo psihološko stanje. Nepodnošljivo je biti 20 godina u nekom stanju neizvjesnosti, neodređenosti, u sumnji. Ne znaš hoćeš li sutra imati zemlju ili nećeš. Mi ne znamo šta će biti s nama. Neka se kotrlja ova Bosna, pa stat će negdje u nekom jarku - rekao je Filipović.

Dodao je da nema nijednog čovjeka u BiH koji neće reći da je stanje užasno. Za to su, tvrdi, krivi bošnjački političari, koji su „nesposobni i umišljeni i nije im do Bosne i onoga što misli narod".
F. V.

Dnevni Avaz