A+ A A-

SDA osuđuje grube nasrtaje na IZ u BiH

SDA oštro osuđuje grube nasrtaje na autonomiju i institucionalnu poziciju Islamske zajednice u BiH a posebno reisu-l-uleme.

Pozivamo javnost na očuvanje demokratskog sistema i ambijenta u kojem će svaka institucija moći nesmetano ispunjavati svoju ulogu i proklamirane ciljeve.

 

Bošnjaci su gorko iskusili svođenje njihovog identiteta i političkog kapaciteta na vjersku skupinu da u ovim vremenima i okolnostima ne bi znali braniti svoj nacionalni, duhovni te državni potencijal i kapacitet.

 

Neosnovanim, neprovjerenim optužbama protiv muftije Čamdžića, koji je simbol borca za ljudska prava i povratak, direktno se ugrožava kako lična sigurnost uvaženog muftije, tako i sigurnost institucija i drugih koje on predstavlja.

 

Moralno diskreditiranje svakog istaknutog Bošnjaka, a u posljednje vrijeme i iz struktura IZ, o čemu rječito govore monstruozne optužbe prema muftiji ef. Čamdžiću, dio su šire propagandno-političke platforme destabilizacije ključnih faktora i ukupnih državotvornih snaga u BiH, kaže se u saopćenju Stranke demokratske akcije.