A+ A A-

U New Yorku osnovana Matica Bošnjaka Crne Gore

Nakon provedenih konsultacija medju New Yorskim Bosnjacima porijeklom iz Crne Gore koji zive i rade u ovom gradu, kao i usaglasavanja normativnih akata, u New Yorku je 20. Januara, 2009.godine osnovana Matica Bosnjaka Crne Gore. Na demokratski nacin kako dolikuje USA kao novoj domovini vecine Bosnjaka gdje se na trtansparentan nacin afirmisu sve humane, kuilturne, duhovnme, politicke i ekonomske vrijednosti, tog historijskog datuma, u prosli utorak,na osnivackoj Skupstini Matice Bosnjaka (M.B.C.G.N.Y) vecinskim izjasnjavanjem clanova izbran je Upravni Odbor i najuze rukovdstvo ovog tijela. Za predsjednika izabran je Esad Rastoder, dva potpredsjednika Kemal Sarkinovic i Mirsad Rasic, duznost sekretara povjerena je Senadu Mehovicu a za blagajnika je izabran Ago Kolenovic. Za tri mjesta clanova UO izbrani su Sako Mujovic, Samir Balic i Senad Kocan. Sve funkcije u Upravnom Odboru Matice su reizborne i kako je predvidjeno Statutom ove institucije mandat traje dvije godine s pravom reizbora.

Valja istaci da je inicijativu za osnivanje Matice Bosnjaka na svojoj redovnoj sjednici 15. decembra,2008. godine pokrenula Kordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike New York koja je registrovana kod americkih vlasti kao nevladina organizacija . Na osnivackoj Skupstini M.B.C.G.N.Y. doneseno je i nekoliko vaznih odluka kao sto su, neophodnost uclanjivanja u organizaciju, registracija i rad na osnivanju Savjeta Matice. U savjet Matice Bosnjaka usli su gospoda Refik Radoncic, Dr. Ismet Osmanovic, Dr. Bajram Mulic, Smajo Srdanovic i prof. Dzemo Hot.

Novoizabrano rukovodstvo Matice dobilo je brojne telegrame i pisma podrske medju kojima isticemo pismo generalnog Konzula Crne Gore u New Yorku, Bosnjackog savjeta Crne Gore, ALMANAHA za Crnu Goru i Kordinacije KBSA New York.

Inace, pretpostavlja se da u SAD zivi i radi oko 60 hiljada Bosnjaka porijeklom iz Crne Gore. Ako se po jutru dan poznaje, onda je ocekivati da ce ova mlada i veoma ambiciozna nevladina organizacija Bosnjaka New Yorka raditi na zastiti interesa Bosnjaka kako u USA tako i u Crnoj Gori.
(www.dzemati.com)