A+ A A-

Kome smeta reisu-l-ulema dr. Cerić?

U proteklih nekoliko sedmica svjedoci smo brutalnih verbalnih napada na Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine dr. Mustafu ef. Cerića. Povod je gradnja zgrade Rijaseta IZ na Kovačima u Sarajevu. Ovaj projekat, kojeg su novcem pomogli brojni imućni pojedinci i predstavnici bosanskog društva, treba da realizuju ideju konačnog rješenja adekvatnog sjedišta najbrojnije vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iako je gradnja takvog objekta, u sekularnoj državi kao BiH, isključivo pitanje dotične vjerske zajednice, ukoliko ona to finansira bez korištenja državnih sredstava (što ona radi), nekoliko novinara, čiji je posao prosvjetljivati javnost, našli su za shodno da pokrenu kampanju protiv IZ. No, ne samo protiv IZ, nego prvenstveno na lik i djelo njenog čelnika reisu-l-ulemu dr. Mustafe ef. Cerića.

Bez obzira na neumorni rad reisa Cerića za dobrobit i afirmaciju Islama u BiH, za međuvjerski dijalog u BiH i Evropi, kao i afirmaciju istinskih islamskih vrijednosti i napredak bosanskog odnosno bošnjačko društva, ef. Cerić je izložen nesnošljivom medijskom linču. U navodima njegovih klevetnika, ef. Cerić se predstavlja kao koristoljubivi i kriminalni, haman fanatični, vjerski lider. Na stranu to što je Reis Cerić dobitnik niz domaćih i internacionalnih prestižnıh nagrada i priznanja, i što važi za jednog od najprominentnijih muslimanskih lidera u Evropi. Na stranu to što NAŠ Reis, za razliku od nekih vjerskih lidera u svijetu, propagira mir i suživot, kao i toleranciju i interpretaciju Islama kakvu Evropa i kršćanski svijet može samo poželiti. Na stranu to što je NAŠ Reis jedan od najpoštovanijih vjerskih lidera i ličnosti u zapadnom svijetu, i vrlo rado je pozivan i viđen na skpovima na kojima se okuplja svjetska eminencija i inetelegencija. I na stranu to što je cijenjen i u Islamskoj zajednici ili islamskim zajednicama na Balkanu i šire. Novinarski napadi nijednom prilikom nisu sadržali nijednu osudu niti prosvjed protiv Reisa od strane nekog od džemata ili muftijstava, ili pak Mešihata! A da je takvih bilo, definitivno bi bili objavljeni.

Ličnost Reisa već godinama napadaju plaćeničke novinarske ublehe iz određenih "nezavisnih" medija, a kruna niskih i provokacijskih napada je došla iz emisije "60 minuta" na FTV, gdje je poznati sarajevski kriminalac (!) Amir Pašić Faćo otvoreno nazvao Reisa Cerića kriminalcem! Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Na kraju se čovjek samo može zapitati, kakva je svrha svih ovih orkestriranih napada na ličnost Reisa dr. Mustafe ef. Cerića? Dakako, da je kritika na račun svakoga, pa i IZ sasvim prihvatljiva pa i poželjna u slobodnom društvu. Bilo šta suprotno nebi bilo u skladu sa iskonskom islamskom praksom! I naravno da IZ i muslimani u BiH još uvijek imaju niz problema sa kojima se moraju suočiti. Jedan od takvih je činjenica da je prosječna dob džematlija u mnogim mjestima Istočne Bosne 60 godina! Ukoliko se ovakve činjenice ne poprave, srbo-četničke fašističke namjere istrijebljenja muslimana u genocidnoj tvorevini će biti ostvarene, u potpunosti! No, da li je iko pitao povratnike u genocidnoj tvorevini da li smatraju primjenjenim verbalni napadi na Reisa? Nazivanje istog kriminalcem? Naravno da nije. Jer svrha napada nije pomoći povratnicima, niti drugim ugroženim kategorijama Bošnjaka u BiH, nego najobičnije mahalsko javno oblajavanje i to najvjerovatnije iz najobičnijih sitno-šićardžijskih interesa.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je duhovni i vjerski lider bosanskih muslimana, ali i ne samo njih već ga duhovnim vođom smatraju muslimani cijele Evrope. To naručenoj plaćeničko-novinarskoj mafiji u BiH smeta. Zato svaka kritika koja prelazi u verbalne napade i klevete je neprihvatljiva "kritika". Kako za muslimanske vjernike, tako za sve vjernike svih konfesija u BiH koji poštuju vjerske lidere, i najzad za otvoreno i slobodno bosansko-hercegovačko društvo gdje takva vrsta napada na vjerske i druge javne predstavnike predstavlja podrivanje osnovnih načela slobodnog i demokratskog društva!

 

Adnan Balo

(www.bosnjaci.net)