A+ A A-

Može li kriminalac na državnoj TV vrijeđati vjerske lidere?

U ponedjeljak navečer mnogi vjernici bili su šokirani što u emisiji "60 minuta" kod Bakira Hadžiomerovića gostuje Amir Pašić Faćo, jedno od lica iz ovdašnjih crnih hronika. U tom TV nastupu Pašić je, između ostalog, rekao da Islamska zajednica u BiH ne treba izmišljati islamofobiju te da je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić "najveći kriminalac u državi", odnosno "da s Bakirom Izetbegovićem" organizira i štiti mafijaše, itd.

Jučer su u Redakciju "Dnevnog avaza" stizali brojni pozivi naših čitalaca, koji su rezignirani time što poznati kriminalac uvaženom reisu na državnoj TV može podmetati kriminal i ocrnjivati ga na javnom servisu koji većinom finansiraju Bošnjaci, odnosno muslimani.

Tim povodom naši novinari tražili su mišljenje Duške Jurišić, urednice Informativnog programa FTV, i Bakira Hadžiomerovića, urednika emisije. Umjesto od Jurišić, dobili smo odgovor od Programskog vijeća FTV, koji u cjelini objavljujemo, iako nije poznato ko je na njegovom čelu.

Bakir Hadžiomerović u razgovoru s našim novinarom najprije je rekao da i njemu stižu SMS-ovi i poruke, ali potpuno suprotne sadržine, gdje ga njegovi gledaoci, kako on tvrdi, podržavaju.

Na naš upit kako komentira zgražavanje građana BiH zbog optužbi i uvreda upućenih reisu-l-ulemi, Hadžiomerović je odgovorio da njegova emisija ne može određivati šta će im sagovornici govoriti.

- Također, svojim sagovornicima ne možemo zabraniti da govore bilo šta - kaže Hadžiomerović.

Pitali smo ga i šta misli o tome da Pašić, koji je javnosti poznat po svom debelom kriminalnom dosjeu, javno optužuje reisa Cerića kao vjerskog lidera da je kriminalac, urednik "60 minuta" zatražio je da mu mi odgovorimo koji je to njegov dosje i koje su to nama činjenice iz njega poznate.

- Ako mi postavljate pitanje da čovjek ima dosje, ja bih volio čuti koji je to dosje. Sve što znamo o Pašiću, mi smo to objavili, ali vi meni tvrdite da on ima debeli dosje. Ja bih vas pozvao da odete u Tužilaštvo Kantona Sarajevo i da se raspitate o Faćinom dosjeu - dodao je Hadžiomerović.

FTV upućuje IZ BiH da se obrati sudu

- Federalna televizija visoko cijeni Islamsku zajednicu u BiH, kao i sve ostale vjerske zajednice u našoj zemlji. U našoj uređivačkoj politici, univerzalne vrijednosti sve tri konfesije uvažavamo kao vrlo bitne stubove našeg društva. No, uz promociju religijskih vrijednosti, javni servis mora njegovati i slobodu govora. Stavove različitih osoba iznosimo bez cenzure. No, to ne znači da su stavovi tih osoba stavovi Federalne televizije.

Što se konkretnog slučaja tiče, mi upućujemo Rijaset Islamske zajednice u BiH da se obrati sudu zbog izjave Amira Pašića-Faće u političkom magazinu "60 minuta", ako to smatraju potrebnim, i ujedno pozivamo sve, koji se osjećaju povrijeđenim, da shodno novinarskom kodeksu demantiraju sve ono što je sugovornik u emisiji "60 minuta" rekao, a što smatraju netačnim.

Federalna televizija se obavezuje da će u istoj emisiji objaviti svaku reakciju Islamske zajednice, odnosno reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića - navodi se u stavu Programskog vijeća FTV.

Ko je Amir Pašić Faćo

Amir Pašić Faćo, rođen 27. marta 1971. godine u Sarajevu, akter je nekoliko pucnjava. Prema vlastitom priznanju, jedno vrijeme družio se s ubijenim Taibom Torlakovićem, a potom i s Muhamedom Alijem Gašijem.

Nakon ubistva Torlakovića, za šta je Pašić javno optužio Gašija, te incidenta u Istanbulu, gdje je trebao biti likvidiran Ramiz Delalić Ćelo, Pašić se priklonio Delaliću, koji je ubijen u junu 2007. godine.

Upućeniji u aktivnosti Amira Pašića Faće tvrde da mu se nikada nije moglo dokazati da se bavio tzv. konkretnm kriminalom, reketom ili drogom. On je bio jedna vrsta vjernog pratioca koji se nije libio da poteže oružje.

Pašić je bio hapšen zbog učešća u pucnjavi kod Begove džamije u Sarajevu, 28. septembra 2007., u kojoj je ranjen Gašijev čovjek Amir Kasumić. S Pašićem je tada bio Delalićev prijatelj Elvis Hodžić, za kojim je i dalje aktuelna raspisana potjernica za pucnjavu u "Incognitu".

Pašić je, također, više puta bio meta napada. Ranjen je u pucnjavi na Koševskom Brdu u avgustu 2005., a s njim je tada bio Ramiz Delalić. Već je poznato da je juna 2007. pucano na njega ispred kafića "Hacienda". Za Pašića se priča da je sedam puta ranjavan, dva puta prije rata, tri u ratu i dva puta poslije.

Inače, samo što je, nakon ranjavanja, izašao iz bolnice, 20. juna 2007. on je u Radićevoj ulici pucao u Kenana Katicu.

Saznajemo da je Pašić prije nekoliko dana dobio uvjetnu osudu za nanošenje teških povreda Katici. Sud je usvojio sporazum o priznaju krivice, pa je Pašić dobio dvije godine zatvora koje neće odslužiti ako za tri godine ne počini novo krivično djelo.

Također, saznajemo da je protiv Pašića nedavno potvrđena optužnica za nedozvoljeno držanje oružja. Naime, policija je prilikom Pašićevog hapšenja, u njegovom stanu u ulici Aleja lipa broj 1 u Sarajevu, pronašla više pištolja i municiju različitog kalibra, dva pancira, tri ručne radiostanice, dva elektrošoka i dvogled.

Prema informacijama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, od 2004. do oktobra 2007. godine protiv Pašića je podneseno 15 prijava, a u ovom periodu osuđen je jednom na uvjetnu kaznu.