A+ A A-

Reagiranje IZ-e na tretman u programu Federalne televizije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagirala je na neprimjeren tretman Islamske zajednice, nosilaca vjerskog autoriteta i vrijednosti islama u političkom magazinu "60 minuta" Federalne televizije. U reagiranju Islamske zajednice, koje nije u potpunosti pročitano u sinošnjem izdanju navedene emisije, se kaže:

 

- Molimo da, shodno zakonskim propisima, u narednoj emisiji objavite reagiranje Islamske zajednice na njen tretman u emisiji "60 minuta", od 12. 01. 2009. g.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava duboko žaljenje što određene grupe i pojedinci kontinuirano obmanjuju javnost u vezi gradnje Upravne zgrade Rijaseta. Jezik i kvalifikacije koje se koriste u napadima na Islamsku zajednicu, čemu je izgradnja Upravne zgrade izgovor, jesu bez presedana u našoj povijesti. Neistine, poluinformacije, govor mržnje, jezik neprimjeren javnoj komunikaciji dio su arsenala u kampanji usmjerenoj na Islamsku zajednicu i institucije islama u BiH.

Među onima koji se javno natječu u omalovažavanju vrijednosti islama i muslimana, ponižavanju Islamske zajednice i naše uleme ističe se politički magazin "60 minuta", Federalne televizije, koji iskazuje visok stepen pristrasnosti, netolerancije i u posljednje vrijeme nepristojnosti. Sud o karakteru emisije i uređivačkoj politici prepuštamo javnosti.

Ipak, želimo kazati da se ovakvim tretmanom Islamske zajednice krše odredbe Kodeksa o emitovanju radio-televizijskog programa, prema kojemu RTV stanice imaju obavezu da svoje programe usklade " sa općenito prihvaćenim standardima pristojnosti", zatim da će "potpuno i istinito prikazivati činjenice i događaje". Iskazana netrpeljivost prema Islamskoj zajednici i vulgarne kvalifikacije izrečene o instituciji reisu-l-uleme daleko su od uzusa pristojnosti, potpunog i istinitog prikazivanja činjenica. Demantirajući netačne navode o gradnji rezidencije reisu-l-uleme, naglašavamo da se gradi Upravna zgrada za smještaj institucija Rijaseta, pri čemu je jedan njen dio, veličine 257 m2, planiran za rezidenciju reisu-l-uleme. Također, objavljene činjenice o kvadratima iz Službe za urbanizam i stambene poslove Općine Stari Grad dovoljno demantiraju uložene napore na obmanjivanju javnosti.

Kodeks precizira da radio televizijske stanice izbjegavaju govor mržnje, govor koji ima namjeru da ponizi ili podstakne predrasude protiv osobe ili grupe, te da RTV stanice "neće emitirati bilo kakav lažan ili varljiv materijal za koji znaju da je lažan ili su mogle utvrditi da je lažan na osnovu zdravog razuma ili rutinskom provjerom, ili postoji opravdana osnova za pretpostavku da je lažan."

Vrijednosti islama, muslimani, Islamska zajednica i ulema više puta su trpjeli štetne posljedice zbog kršenja Kodeksa, a posljednja emisija "60 minuta" je vrhunac takvog odnosa. Kršenje vlastitog Kodeksa je najbolja ilustracija profesionalizma i pristojnosti emitiranih priloga.

Dostavljeno:
- generalnom direktoru RTV Federacije BiH,
- predsjedniku Upravnog odbora RTV Federacije BiH,
- politički magazin "60 minuta", uredniku.