A+ A A-

Podignuta optužnica za deportaciju bh. izbjeglica u Crnoj Gori

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Vrhovnog državnog tužilaštva podiglo je optužnicu sa prijedlogom za određivanje pritvora protiv devet osoba zbog ratnog zločina u slučaju deportacije Muslimana i Srba iz Crne Gore 1992. godine.

Optuženi su, kako je danas saopštilo Vrhovno državno tužilaštvo, bivši pomoćnici ministra unutrašnjih poslova za državnu i javnu bezbjednost Boško Bojović i Milisav Marković, načelnik sektora za poslove bezbjednosti Službe državne bezbjednosti u Herceg Novom Radoje Radunović, kao i Duško Bakrač, operativni radnik u Sektoru te službe.

Optuženi su i rukovodilac Sektora za poslove službe državne bezbjednosti u Ulcinju Božidar Stojović, načelnik Centra bezbjednosti i Stanice milicije u Herceg Novom, Milorad Ivanović i Milorad Šljivančanin.

Optužnica je podignuta i protiv načelnika Centra bezbjednosti Bar Branka Bujića i načelnika Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj Sretena Glendže.

Svi oni optuženi su zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

Okrivljenima se stavlja na teret da su tokom maja 1992. godine u Podgorici, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, kršeći pravila međunarodnog prava, nezakonito preseljavali civilno stanovništvo - državljane Bosne i Hercegovine muslimanske i srpske nacionalnosti koji su imali status "izbjeglice".
Oni su to činili izvršavajući naredbu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, pokojnog Pavla Bulatovića, zajedničkim aktivnostima službe državne i javne bezbjednosti.

Optuženi su protivpravno uhapsili i više puta prinudno preselili 79 osoba, državljana BiH, i predali ih radnicima Sekretarijata za unutrašnje poslove Sokolac, Srebrenica i Foča, kao i Kazneno-popravnom domu Foča.

Vrhovno državo tužilaštvo je, s obzirom na to da je krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva teška povreda normi međunarodnog prava i da je u Krivičnom zakonu inkriminisano kao jedno od najtežih krivičnih djela, predložilo određivanje pritvora.

"Predmet ratnog zločina, koji je u javnosti poznat kao 'slučaj Bukovica', još se nalazi u postupku istrage kod Višeg suda u Bijelom Polju, po zahtjevu za dopunu, koji je podnijelo Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina", navodi se u saopštenju iz Vrhovnog državnog tužilaštva.