A+ A A-

Saopćenje KBSA povodom Rezolucije o Srebrenici

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u ime američkih i kanadskih Bošnjaka podzdravlja odluku Europskog parlamenta na prihvaćanju zahtjeva udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa" i usvajanju Rezolucije o Srebrenici (Rezolucija). Rezolucija poziva države članice Unije i države zapadnog Balkana, da ubuduće obilježavaju 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Samo istinom, pravdom i pokajanjem možemo
doći do pomirenja. Time je Europa priznala šta se dogodilo u Srebrenici, Europa je prihvatila krivicu i pokajala se. Isto trebaju da urade i kreatori, nosioci, pomagači i počinioci genocida.

KBSA smatra da je Rezolucija opomena budućim generacijama da se zločin genocida više nikada nikome ne ponovi.

KBSA očekuje da će i u Bosni i Hercegovini spoznaja o srebreničkom genocidu i drugim zločinima počinjenim protiv Bošnjaka doživjeti jednaku osudu. Parlamentarna Skupština BiH se mora o tome izjasniti.

Na kraju, KBSA vidi Rezoluciju kao potrebu da se izrazi pijetet i nužnost pamćenja zločina genocida ne samo u Srebrenici, već u cijeloj BiH. Žrtve se ne smiju zaboraviti i svi oni koji su krivi za srebrenički genocid i druge zločine u BiH, neće imati mira dok ne budu pravedno osuđeni. Rukovodstvo tzv. Republike Srpske u BiH koje nije poklanjalo pažnju žrtvama agresije na BiH i zločina genocida nad Bošnjacima iz Rezolucije treba da izvuče pouku i poruku.

U ime KBSA
Haris Alibašić
Potpredsjednik i glasnogovornik KBSA