A+ A A-

Akcija Mešihata IZ u Australiji na prikupljanju pomoći za Gazu

Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka Australije obavještava sve Bošnjake a posebno članove Islamske zajednice da je uspješno sprovedena akcija prikupljanja pomoći za stanovnike Gaze u Palestini koji se proteklih nekoliko sedmica izloženi napadima, ubijanju i razaranju od strane oružanih snaga Izraela.

Financijska pomoć prikupljena je na džumi namazu u džematima islamskih zajednica: Gazi Husrev-beg u Sydneyu ($3,100) Melburnu Deer Park ($5000), Melburnu Noble Park ($2,200), Brizbanu ($3000) . Do danas je prikupljeno ukupno AUD $13,300 dolara.

Sva sredstva su uplaćena u 'Gaza Relief Appeal' na račun Westpak banke u Lakembi koji su u ovu svrhu formirale muslimanske organizacije NSW-a na čelu sa Islamskim vijećem.

Apeliramo na sve one koji žele pomoći narodu Gaze da za pomoć još nije kasno i da to mogu učiniti bilo u našim džamijama, posredstvom Human Appeala, Muslim Aida ili pak direktno na račun "Gaza Relief Appeal" u Westpak Banki u Lakembi. Pomozite kako vam je najlakše neovisno preko koje organizacije to činite.

Na poziv Islamskog vijeća predsjednik Mešihata Osman Softić bio je zvanični gost radio programa "Voice of Islam" (Glas Islama) koji se emituje na arapskom i engleskom jeziku iz Lakembe gdje je u kratkom razgovoru s voditeljem programa gosp. Ibrahimom Zoabijem obznanio rezultate ove akcije u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Australije.

Predsjednik Mešihata je takođe izrazio punu podršku i solidarnost Islamske zajednice Bošnjaka Australije i njenih džematlija sa palestinskim narodom. U svome nastupu on je osudio brutalne napade na nevino civilno stanovništvo Gaze, posebno djecu, žene i starce i pozvao vladu Australije da se svojim diplomatskim kanalima i uticajem zauzme kod velikih i moćnih sila da se sukob u Gazi odmah zaustavi i da se mirom pokuša doći do uspostave trajnog rješenja i dogovora između Izraela i Palestine. On je takođe pozvao da se odgovorni počinioci zločina nad nevinim palestinskim stanovništvom privedu licu međunarodne pravde. On je takođe pozvao na učenje dove za mir i pravdu u Gazi i cijeloj Palestini. Predsjednik Mešihata je izjavio da represivna politika i brutalni vojni napadi i genocidne radnje koje provodi izraelski režim ne treba poistovjetiti sa cjelokupnim jevrejskim narodom niti bi to smjelo dovesti do poremećaja odnosa bošnjačke zajednice sa Jevrejskom zajednicom u Australiji koje već niz godina gaje prijateljske odnose.

Pomenutom akcijom Bošnjaci su pokazli da nisu ostali ravnodušni na planetarnu katastrofu koja je zadesila slobodarski i prijateljski palestinski narod i da su kao pripadnici ummeta stali rame uz rame ostalih muslimana NSW-a i Australije i to ne samo svojim, riječima, osudama i dovama već takođe i svojim džepovima, kako bi makar djelimično umanjili bol i patnju koja je zadesila narod Palestine.