A+ A A-

Ofanziva Izraela sije sjeme ekstremizma

Sirijski predsjednik Bašar Asad izjavio ja danas da je ofanziva Izraela u pojasu Gaze opasna jer "sije sjeme ekstremizma i terora na Bliskom istoku".

U intervjuu za BBC, Asad je pozvao Izrael da zaustavi vojnu operaciju odmah, zahtijevajući i da prestane vatra Hamasa prema toj zemlji.

"Efekti rata su mnogo opasniji nego sam rat", rekao je Asad, naglasivši da se "njime sije sjeme ekstremizma i terora u čitavom regionu".

On je naveo da njegova zemlja, u kojoj su sjedišta mnogih visokih zvaničnika Hamasa, radi sve kako bi se nasilje okončalo.

Bolivija prekinula odnose s Izraelom

Predsjednik Bolivije Evo Morales saopćio je danas da je Bolivija prekinula odnose sa Izraelom zbog ofanzive te zemlje na pojas Gaze i da će tražiti da se najvišim izraelskim zvaničnicima sudi za genocid u Međunarodnom krivičnom sudu, prenose izraelski mediji.

 

Mediji istovremeno podsjećaju da Izrael nema ambasadu u Boliviji i da je za tu zemlju zadužen ambasador u Peruu.

Morales je danas rekao da operacija izraelske vojske "ozbiljno prijeti svjetakom miru". On je pozvao da izraelski premijer Ehud Olmert bude optužen za smrt stotine palestinskih civila.

On je ujedno kritizirao "Vijeće nesigurnosti", kako ga je nazvao, UN-a za mlak odgovor na krizu i pozvao na hitnu generalnu sjednicu da bi se ubijanje osudilo.

Morales smatra da predsjedniku Izraela Shimonu Peresu treba oduzeti Nobelovu nagradu za mir iz 1994. godine jer nije zaustavio ofanzivu.

Peres je tu nagradu podijelio s tadašnjim palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom i izraelskim premijerom Jichakom Rabinom.

Svjetske agencije navode da je bolivijski predsjednik blizak kolegi iz Venecuele Hugu Chavesu koji je prošle nedjelje najavio da protjeruje izraelskog ambasadora, u odgovoru na ofanzivu u Gazi.

 

Rat u Gazi je Obamin međunarodni prioritet

Rat na Bliskom istoku bit će prvi prioritet novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame u domenu vanjske politike, ocijenio je u srijedu britanski premijer Gordon Brown.

 

"Nadamo se da ćemo tijesno surađivati s njim", rekao je Brown pred Zastupničkim domom nekoliko dana prije nego Obama preuzme dužnost 20. januara.

U uredu budućeg predsjednika "postoje velika međunarodna pitanja", naglasio je on. "Prvo i najhitnije jeste pitanje Bliskog istoka i mislim da će se odnosi između Velike Britanije i Amerike intenzivirati narednih godina."

Premijer je podsjetio da London "čini sve što je u njegovoj moći da pokuša izdejstvovati prekid vatre u Gazi, izražavajući suosjećanje s porodicama žrtava u ovome sukobe, u kojemu je u 19 dana poginulo preko 1.000 Palestinaca.

Brown je kazao poslanicima da će dva poslanika razgovarati o pitanju Gaze u srijedu popodne s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, zatim s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Šef britanske vlade razgovarao je u jutarnjim satima s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, izjavio je glasnogovornik Downing Streeta, bez drugih pojedinosti.

 

UNICEF: Svaka treća žrtva u Gazi je dijete

UNICEF je saopštio da je svaka treća žrtva u pojasu Gaze dijete. Prema navodima palestinskih autonomnih vlasti, od početka izraelske ofanzive, poginulo su 952 osobe od kojih je 292 djece.

 

Da li Izrael u Gazi krši međunarodno pravo?

Izraelski vojni udari u pojasu Gaze su nesrazmjerni i krše međunarodno pravo, izjavio je povjerenik Evropske unije za humanitarnu pomoć Louis Michel.

 

Izraelska vojna ofanziva u pojasu Gaze se nastavlja. Ova teritorija je meta svih raspoloživih oružja, među kojima su i fosforne bombe čija je upotreba u principu zabranjena.

 

Izraelski političari, prije svih ministrica vanjskih poslova Cipi Livni, su još na početku napada u Gazi obećali da će poduzeti sve na zaštiti civilnog stanovništva. Ukoliko dođe do nanošenja štete, onda je to nenamjerno, ali u ratnim okolnostima se to ne može u potpunosti isključiti. Izraelski političari također upozoravaju da Hamas vlastito civilno stanovništvo koristi kao živi štiti i ne obraća pažnju na izraelske civile.

 

Humanitarne organizacije koje djeluju u Gazi predbacuju Izraelu da ne obraća dovoljno pažnje na civilno stanovništvo. Humanitarna organizacija "Human Rigts Watch" Izraelu predbacuje da u Gazi koristi tzv. "bijeli fosfor". Radi se o fosfornim bombama koje kod ljudi mogu izazvati opekotine koje u većini slučajeva uzrokuju smrt. Ljekari u Gazi su već saopštili da se u bolnicama nalazi nekoliko osoba sa takvim povredama. Nakon optužbi "Human Rigts Watch", izraelski zvaničnici su to pokušali ignorisati.

 

Glasnogovornica izraelske vojke Avital Leibovich je izjavila: "Izraelska vojska koristi municiju koja odgovara međunarodnim pravima. Nećemo detaljisati koju vrstu municije koristimo. Sa sigurnošću vam kažem da Izrael ne krši međunarodno pravo."

 

Međunarodno pravo je djelimično zabranilo upotrebu fosfornih bombi. Fosforne bombe su dozvoljene kao zapaljivo oružje koje se ne smije upotrebljavati u naseljenim mjestima. Mnoge zemlje su fosforne bombe označile kao hemijsko oružje i kao takve su zabranjene. Dominique Loye zamjenik šefa odjela za oružje u Međunarodnom komitetu Crvenog križa u Ženevi kaže: "Zavisi od toga da li je država potpisala sporazum ili ne. O zapaljivom oružju postoji poseban protokol i ako država nije potpisala takav sporazum  tada se ne može očekivati da ga ona i poštuje. Ako jedna država kaže da generalno poštuje sve međunarodne sporazume, tada se uvijek mora vidjeti koje je ugovore ona potpisala i da li poštuje generalna pravila koja postoje u međunarodnom pravu."

 

Izraelu ovo nije prvi put

Ukoliko dođe do upotrebe fosfornih bombi, onda se odgovorna vojska mora potruditi da njima ne bude pogođeno civilno stanovništvo. Vojska također mora razmisliti o mogućnosti upotrebe druge vrste oružja kojim se mogu postići isti vojni ciljevi. Izrael i SAD protokole o upotrebi fosfornih bombi nisu potpisali. I jedna i druga država ovu vrsu bombi upotrebljavaju: SAD u Iraku, a Izrael ih je upotrebljavao u Libanu u toku rata 2006. godine. Tada su upotrebljavane i kasetne bombe.

(Fena / www.dw-world.de)