A+ A A-

Saudijska Arabija optužuje Izrael za vjersko istrjebljenje

Saudijska Arabija je danas optužila Izrael za "vjersko istrjebljenje" u pojasu Gaze, izrazivši nadu da će novoizabrani američki predsjednik Barack Obama raditi na okončavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

- Vlada smatra da je istrjebljenje u izraelskim napadima na palestinski narod u Gazi lišio izraelske lidere humanosti i postavio njihovu politiku na nivo vjerskog istrebljenja, navedeno je u saopštenju vlasti u Rijadu, koje je prenijela državna novinska agencija SPA.

Kako su saopštile saudijske vlasti, "kabinet izražava optimizam zbog izjava novoizabranog američkog predsjednika da je zabrinut zbog humanitarne tragedije u Gazi i njegove namjere da krene sa pravovremenim traganjem za pravednim rješenjem za palestinsko pitanje".


U izraelskoj ofanzivi koja je pokrenuta u pojasu Gaze 27. decembra ubijeno je više od 900 Palestinaca, uključujući najmanje 380 civila.

Život je izgubilo 13 Izraelaca - 10 vojnika i troje civila koji su poginulu u raketnim napadima Hamasa.

Izrael upućuje rezerviste u pojas Gaze

Na hiljade izraelskih rezervista počelo je danas da ulazi u pojas Gaze, kao znak da je
Izrael spreman da zaoštri svoju vojnu kampanju i eventualno otvori novu fazu u dvonedjeljnoj ofanzivi na palestinske teritorije.

Izraelska vojska ranije je saopštila da je u pojas Gaze uputila rezervne jedinice kao podršku hiljadama vojnika koji se već nalaze na teritoriji kojom vlada palestinski radikalni pokret Hamas.

Vojni zvaničnici saopštili su da je u Gazu upućeno oko 5.000 rezervista, a da je na hiljade rezervista dobilo poziv za mobilizaciju. Upućivanje novih jedinica najsnažniji je do sada signal da je Izrael spreman da intenzivira svoj rat protiv Hamasa.

Rezervisti u Gazi preuzimaju kontrolu područja koja su već zauzeli pripadnici izraelske redovne vojske, koji zatim nastavljaju da napreduju ka novim ciljevima, izjavili su zvaničnici Ministarstva odbrane koji su željeli da ostanu anonimni.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je danas da će Izrael udarati "gvozdenom pesnicom" na Gazu dok god se nastavljaju palestinski raketni napadi.

- Želimo da okončamo operacije kada se ispune dva uslova: okončanje raketnih napada i zaustavljanje naoružavanje Hamasa, rekao je Olmert tokom posjete južnom Izraelu, koji je meta raketnih napada palestinskog radikalnog pokreta.

Prema njegovim riječima, sve drugo će se "suočiti sa gvozdenom rukom izraelskog naroda koji više ne želi da toleriše (rakete) Kasam".

Žene Pakistana protestirale zbog izraelskih napada na Gazu

Oko pet hiljada žena, pristalica pakistanske vjerske partije Džamat e Islamije, protestiralo je danas u Karačiju zbog izraelskih napada na Palestince u pojasu Gaze i američke podrške Izraelu.

Žene su u rukama nosile plakate kojima se poziva na bojkot Amerike i Izraela, a na glavama marame s natpisom "džihad (sveti rat)protiv Izraela", koga su nazvale "najvećom prijetnjom svjetskom miru", javio je Reuters.

- Strašno je što Izrael nastavlja s napadima na Gazu, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, poručio je okupljenim ženama, od kojih su mnoge bile u pratnji svoje djece, Ghafor Ahmed, član partije Džamat e Islamije koja je i organizirala protest.

- Izrael ovo radi samo zato što ima podršku Amerike, izjavio je Ahmed.

Demonstranti su tokom protesta spalili izraelsku zastavu, a nešto kasnije u Narodnoj skupštini Pakistana jednoglasno je usvojena rezolucija kojom se oštro osuđuju izraelske akcije.