A+ A A-

Skupština Medžlisa IZ-e podržala projekt izgradnje zgrade Rijaseta

Usvajanjem svih izvještaja o radu Medžlisa IZ-e Bosanska Gradiška za proteklu godinu, bila je jedna od tačaka dnevnog reda na Skupštini Medžlisa, održanoj 10. januara u Obradovcu. Poseban akcenat je dat na rad mektebske nastave i vjeronauke u školama. Skupštini Medžlisa prisustvovao je i banjalučki muftija, Edhem ef. Čamdžić, koji je i ovaj put istakao da je ovo prva Skupština održana na području Muftiluka. Muftija je kazao da je zadovoljan radom ovog Medžlisa koji uistinu prednjači i uspješan je u svim oblastima. Pored muftije bio je prisutan i njegov zamjenik, Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa IZ-e Ključ. Nakon svih disusija po svim tačkama dnevnog reda, jednoglasno je usvojen integralni izvještaj Medžlisa IZ-e Bos. Gradiška za proteklu godinu, kao i plan rada za narednu godinu.

Pored ovoga, Skupština Medžlisa je jednoglasno podržala sve projekte Rijaseta IZ u BiH, a posebno kada je riječ o izgradnji trajnog sjedišta Reisu-l-uleme kao i Rijaseta IZ. Rijaset IZ u BIH treba da ima svoje sjedište u reprezentativnom obliku, jer to žele svi njeni članovi Islamske zajednice.

Ovom prilikom Skupština Medžlisa pohvaljuje napore svih naših privrednika koji su, između ostalog, izrazili želju i pomogli u nastojanjima oko izgradnje buduće zgrade Rijaseta IZ. Raduje nas činjenica što je lokacija za budući Rijaset odmah ne posredno uz Kovače tj. šehide-čuvare Bosne i Hercegovine. Bitno je istaći da je Rijaset IZ u BIH na čelu sa dr. Mustafom ef. Ceriće, Reisu-l-ulemom dao svoj veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, gdje zaslužuje to mjesto tim prije što tu leži tijelo rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Isto tako Skupština Medžlisa apeluje na sve one koji mogu pomoći oko izgradnje zgrade Rijaseta IZ da to učine. Ovom apelu se pridružuju svakako i Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki, svi prisutni na skupštini, imami i ostali. Ovo je poruka svih muslimana Bos. Gradiške sa kapije Bosne i Hercegovine koji su čuvali, čuvaju, i ako Bog da, očuvaće žišku islama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, ističe se u zaključku Skupštine Medžlisa IZ-e Bosanska Gradiška.

Rekić Senad