A+ A A-

Izraelska vojska koristila malo poznato oružje

Dva norveška ljekara, koja su upravo provela deset dana u pojasu Gaze, izjavili su u ponedjeljak kako sumnjaju da izraelska vojska koristi malo poznato oružje (Danse Inert Metal Explosive - DIME), koje stvara jaku eksploziju u određenom prečniku.

"To je nova generacija izuzetno jakog eksploziva malog obima, koje stvara jaku eksploziju i širi djejstvo na zonu u prečniku od pet do deset metara", rekao je novinarima jedan od dvojice ljekara Mads Gilbert na aerodromu Gardermoem u Oslu.

Mads Gilbert i njegov kolega Erik Fosse optutovali su u Gazu 31. decembra preko norveške humanitarne organizacije NORWAC, nevladine propalestinske organizacije. Oni su radili u bolnici Al-Shifa u Gazi, i to na pacijentima povrijeđenim projektilima DIME, javio je AFP.

"Nismo vidjeli žrtve direktno pogođenje oružjem DIME, jer su najčešće one bile rasparčane i nisu preživjele", rekao je Gilbert. "Vidjeli smo izvjestan broj krajnje surovih amputacija bez povreda, i pretpostavljamo da su one prouzrokovane oružjem DIME", objasnio je on.

Postojanje tehnologije DIME je poznato od početka 2000. Doktor Gilbert je optužio izraelsku vojsku da je oružje DIME koristila i u ratu u Libanu s libanskim pokretom Hezbollah, i da ga je koristila i ranije u pojasu Gaze prije ovog sukoba.

"Vjerujem da postoje jake sumnje da se Gaza trenutno koristi kao laboratorij za ispitivanje novog oružja", rekao je Gilbert.

Norveški ljekar naveo je studiju prema kojoj povrede izazvane oružjem DIME mogu dovesti do karcinoma nakon čega smrt nastupa za nekoliko mjeseci.

Izraelski mediji kritizirani zbog toga kako izvještavaju o ratu

Izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su u ponedjeljak stav izraelskih medija kojima predbacuju da ušutkavaju kritiziranje ofanzive u pojasu Gaze.

"Mišljenja koja sadrže kritiku odluke da se pokrene ofanziva ili kritiku ponašanja vojske u ratu rijetko se čuju", napisali su zvaničnici osam nevladinih organizacija u pismu glavnim urednicima izraelskih novina, televizija, radiostanica i internetskih informativnih stranica.

"Većina mišljenja o izraelskoj vojnoj ofanzivi koja se mogu čuti i pročitati u medijima su gotovo jednogalsna".

"Što je najgore, otkrili smo da puno informacija koje objavljuju međunarodni i palestinski mediji i koje objavljuju strane TV ne dospiju u izraelske medije", navodi se u pismu.

Saopćenja koja objavljuju organizacije za ljudska prava a u kojim se kritiziraju izraelske akcije "teško uspiju da privuku pažnju izraelskih medija".

I odbijanje Izraela da omogući novinarima dolazak u pojas Gaze pojačava odsutnost kritika na račun vojne operacije, naglašava se u pismu.

Među glavnim organizacijama potpisnicama pisma su Udruženje za građanska prava u Izraelu i organizacije za zaštitu ljudskih prava B'Tselem, Gisha i Yedsh Din.

Nekoliko međunarodnih humanitarnih organizacija osudilo je izraelsku vojsku koja ne poštuje međunarodno humanitarno pravo u ofanzivi u Gazi.

Vijeće za ljudska prava UN-a osudilo Izrael

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojilo je u ponedjeljak u Ženevi rezoluciju koja "osuđuje izraelsku operaciju" u pojasu Gaze.

Ofanziva izraelskih oružanih snaga "izaziva velika kršenja ljudskih prava i sistematsko uništavanje infrastrukture" na teritoriju, osudilo je Vijeće i odlučilo da pošalje istražnu misiju u regiju.

Vijeće traži da se osigura "trenutna međunarodna zaštita palestinskog stanovništva, u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima i s međunarodnim humanitarnim pravom".

Tekst rezolucije je usvojen s 33 glasa za, jednim protiv i 13 suzdržanih glasova evropskih zemalja, među kojim je i Švicarska, javio je AFP.

Vijeće za ljudska prava nije uspjelo usvojiti tekst konsenzusom, protivno svom običaju, jer su zapadne zemlje ocijenile da dokument ne insistira dovoljno na ulozi koju u krizi ima Hamasovo raketiranje Izreala.

Rezolucija zahtijeva "trenutni prekid izraelskoga vojnog napada" i "prekid raketiranja izraelskih civila".

(Fena)