A+ A A-

Kardinal Martino: Gaza liči na veliki koncetracioni logor

Kardinal Renato Martino, bivši vatikanski izaslanik u UN i sadašnji zvaničnik pape Benedikta XVI za pitanja mira i pravde, rekao je da Gaza sada liči na "veliki koncentracioni logor".

On je, komentarišući izraelsku ofanzivu protiv Hamasa u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedjelju, rekao za jedne online novine da su obije strane u sukobu zainteresovane samo za sopstvene interese.


"Ali, posljedice te sebičnosti su mržnja, siromaštvo, nepravda. Uvijek najviše plaćaju nevini i nejaki. Pogledajte (životne) uslove u Gazi: ona sve više i više liči na veliki koncentracioni logor", rekao je Martino.

Međutim, u intervjuu koji je dao dan kasnije rimskoj Republici, Martino je pokušao da uravnoteži stav, te je osudio Hamasove raketne napade koji su i izazvali izraelsku ofanzivu.

Ali, nije se odrekao svojih ranijih opaski i ponovo je upozorio na loše uslove u kojima ljudi žive u Gazi, prenosi Beta.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu koja je počela 27. decembra 2008. godine do sada su poginula 854 čoveka, od čega 270 djece, dok je ranjeno 3.490 Palestinaca.

(www.bosnjaci.net)