A+ A A-

Koga napada Izrael?

Rat u Gazi se nastavlja s nesmanjenom žestinom, broj žrtava stalno raste. U izraelskom napadu na školu UN-a u Džabaliji poginulo 40 ljudi. Kako Izrael bira svoje ciljeve?

Direktor UNHCR-a u Gazi John Ging, zatražio je da nezavisna međunarodna istraga razjasni okolnosti pod kojim je došlo do raketiranja škole Ujedinjenih nacija u Džabaliji na sjeveru pojasa Gaze. Palestinska strana je saopštila da su dvije tenkovske granate pogodile školske objekte i da su geleri izamaskrirali žrtve. Meta izraelskih napada je bila i škola Ujedinjenih nacija u izbjegličkom centru Al-Shanti. I u ovoj školi su sigurnost potražile izbjeglice.

„Ovdje živim sa djecom bez struje i vode. Svoju kuću nisam željela napustiti, ali kada je naš komšija ubijen, onda sam se predomislila i pobjegla ovdje. Vojska nije poštedila ni ovu školu", govori jedna žena.

Tko je koga napao?
Bez obzira na sve veći broj civilnih žrtava i međunarodnih protesta, izraelski političari i dalje odbijaju obustavljanje vojnih operacija. Kažu da će akcije trajati sve dok Hamas ne prestane raketirati izraelske gradove. To je potvrdio i izraelski predsjednik Šimon Perez: „Ne može se tražiti primirje ako neće biti jednako za obje strane. Nije tačno da smo mi napali Hamas. Hamas je napao nas."

U razgovoru sa delegacijom EU, Perez je goste upitao da li znaju zašto je poginulo mnogo palestinske djece, a skoro nijedno izraelsko? On je sam dao odgovor i rekao da se Izrael brine o svojoj djeci što znači da Izrael okrivljuje Hamas za sve veći broj civilnih žrtava u Gazi.

Kako zaustaviti nasilje?
Analitičari smatraju da trenutno niko ne može dati brz odgovor na to pitanje. Izraelski ministar za obrazovanje Tamir kaže da postoje određeni uslovi: „Prvo, prestanak raketiranja juga Izraela. Drugo, spriječavanje krijumčarenja oružja i treće, oslobađanje otetog izraelskog vojnika Gilata Shalita. To su uslovi i mislim da su minimalni. Mislim da izraelska strana zna da ne smije ostati u pojasu Gaze i da se mora povući što je prije moguće."

Torsten Teichman

(www.dw-world.de)