A+ A A-

Održan jednodnevni seminar o zekatu

U organizaciji Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u utorak, 06. janura 2008. g., je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održan jednodnevni seminar o zekatu. Ovo je drugi poredu seminar koji se organizira na osnovu odluke Rijaseta da se svake godine u mjesecu muharremu održi seminar o zekatu.

Seminaru su je prisustvovao reisu-l-ulema IsIamske zajednice u BiH, zamjenik reisu-l-uleme, predsjednik Udruženja ilmijje, generalni sekretar Rijaseta, dio muftija i rukovodilaca ureda i službi u Rijasetu, te glavni imami centrala Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori.

Mr. Elnur Salihović rukovodilac Ureda za zekat u referatu "Analiza aktivnosti i rezultata na promociji i prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 1429./2008. godini, perspektive i budući pravci djelovanja" dao je analitički prikaz aktivnosti i rezultata akcije zekata u 2008. godini, posebno ističući blagi rast prihoda od zekata i sadekatu-l-fitra u dijaspori naglašavajući da je u ukupnom bilansu Islamska zajednica Bošnjaka u SAD sa petog mjesta u 2007. došla na prvo mjesto u 2008. godini po ukupljenim sredstvima, a zatim slijede islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj i Sloveniji.

U nastavku svoga izlaganja mr. Salihović je kazao da su stvorene administrativno-pravne pretpostavke za osnivanje Ureda za zekat koji bi trebao u punom kapacitetu profunkcionirati do 2013. godine, urađen je kvalitetan zekat kalkulator, štampano je upustvo za obračun zekata, učinjeni su značajni koraci na medijskoj promociji zekata, poboljšana je komunikacija između zekatskih obveznika i Ureda za zekat, uspostavljena je kvalitetna saradnja sa poslovnim ljudima kroz formiranje poslovnog foruma članova IZ u BiH. Rad na podizanju svijesti o važnosti zekata kao vjerskog propisa, rad na motivaciji promotora i prikupljača zekata, održavanje redovnih sastanaka na nivou muftijstava i medžlisa te dodatni napori na edukaciji, prema riječima Salihovića, jesu značajni prioriteti u narednom periodu.

Muftija Mustafa Klanco u referatu "Praksa prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u džematima i centralama IZ BiH u dijaspori, aktuelna situacija, problemi, perspektive i smjernice za unapređenje trenutnog stanja" govorio je o specifičnostima, dilemama i problemima sa kojima se suočava akcija prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u dijaspori. Između ostalog, kazao je da pojedini džemati uopće ne zadužuju blokove Rijaseta, da se vode paralelne akcije ili da pojedini imami ne iskazuju zalaganje u promoviranju zekata. Klanco je istakao i da su džemati i zajednice u dijaspori u fazi izgradnje svojih institucija što zahtjeva i finansijska ulaganja i stoga je potrebno imati više razumijevanja da se odobri veći iznos za projekte razvoja islamskih zajednica u dijaspori.

"Sistem odgovornosti i kontrole aktera uključenih u promociju, prikupljanje i raspodjelu zekata i sadekatu-l-fitra unutar IZ u BiH, trenutno stanje i perspektive" bio je referat Muhameda Salkića u kojem je dat presjek nastanka i razvoja organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra unutar Islamske zajednice. Salkić je predložio da se napravi sveobuhvatni prijedlog pravilnika o vođenju i realizaciji akcije zekata i sadekatu-l-fitra koji bi se nakon temeljitih analiza i rasprava usvojio, da se formira finansijska komisija koja bi izvršila uvid u stanje zaduženja i razduženja blokova zekata u džematima u dijaspori, ispita status mešihata u Hrvatskoj i Sandžaku u sistemu Rijasetove akcije prikupljanja zekata, da se svake godine javno objave imena onih medžlisa koji postižu najbolje rezultate, da muftije urade temeljite analize akcije na svojim područjima i da se vrši kontrola u koje se svrhe troše sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra koja ostaju na raspolaganju medžlisima i džematima.

U svojoj diskusiji reisu-l-ulema je pohvalio aktivnosti Ureda za zekat i mr. Elnura Salihovića i zatražio da se dadne podrška daljem unapređenju i inicijativama koje dolaze od Ureda za zekat.

Senaid ef. Kobilica je naglasio da je temeljni problem kod zekata slaba svijest prvo kod imama pa onda i kod džematlija i na ovaj problem bi se trebalo više fokusirati.
Idriz ef. Karaman je podržao aktivnosti Ureda za zekat i prijedloge za većom kontrolom.
Harun ef. Hodžić je istakao da je, na osnovu njegovog iskustva, važno stvaranje povjerenja kod džematlija koje se gradi kroz transparentan rad.
Muftija Rešad ef. Plojović govorio je o akciji zekata koja se vodi na području IZ u Srbiji ističući rast od 15 do 30% na godišnjem nivou.

Privrednici i zekat
U drugom, poslijepodnevnom, dijelu jedan dio privrednika priključio se seminaru. U ovom dijelu je mladi privrednik Enes Hašimbegović, direktor General servisa, govorio o značaju zekata u životu poslovnog čovjeka, muslimana. G. Hašimbegović je iznio svoja razmišljanja i motive za valjano obračunavanje i davanje zekata kojeg smatra sredstvom za čišćenje svoje imovine, ostvarivanje halal zarade za sebe i svoju porodicu. Prema njegovim riječima, kroz ovakvu vrstu čistoće stvara se čist društveni ambijent za razvoj i napredak društva, a davaoci zekata gomilaju pravu valutu koja se može nositi i na drugi svijet, tj. zekat, sadaka i dobra djela.

U nastavku rada seminara dr. Enes Ljevaković je govorio o temi "Šerijatski osnov organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra od strane Islamske zajednice u BiH".
Zaključci sa seminara bit će uskoro objavljeni.