A+ A A-

Arapi bijesni na Izrael

Građani arapskih zemalja ogorčeni su zbog izraelske ofanzive na pojas Gaze, ali i zbog vlastitih političkih predstavnika koji ne čine ništa da bi zaustavili akciju Izraela.

Ni jedan dana u zemljama arapskog svijeta ne protiče bez održavanja demonstracija u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. Zastrašujuće slike iz pojasa Gaze dovele su do toga da desetine hiljada ljudi protestuje na ulicama. Lideri arapskih zemalja na situaciju gledaju sa sve većom nelagodom.

Naime, protesti su sve jasnije usmjereni ne samo protiv Izraela već i protiv lidera tih zemalja. „U Gazi nema lijekova, struje, nema hrane, djeca umiru, pa ipak arapske zemlje ne pomažu, a ni ostatak svijeta ne čini ništa", kaže jedan od demonstranata.

„Umjerenim" vladama u interesu slabi Hamas

Ne smatraju svi da je Hamasovo ispljivanje raketa na Izrael ispravno, no s obzirom na to da izraelske napade doživljavaju kao prekomjerne i nemilosrdne stanovništvo postaje ujedinjeno. Tako islamisti i komunisti demonstriraju skupa. Ono što ih ujedinjuje je i bijes prema vlastitim Vladama. „Većina okreće glavu, što se prije svega odnosi na vodstva u Egiptu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i drugim državama golfskog zaljeva koje se označava umjerenim.

Oni imaju interes u tome da da politička moć Hamasa u Gazi u najmanju ruku bude oslabljena, baš kao i vojni kapaciteti Hamasa koji su i prije izraelskih napada bili prilično slabi. Interes ovih arapskih vođa je veoma jasan i zbog toga je arapsko stanovništvo frustrirano onim što njihove vođe upravo čine", kaže Amr Hamzawy iz Carnegie Fondacije iz Bjeruta

Tzv. umjerene, odnosno prozapadne arapske vlade gledaju na Hamas ili Hezbolah kao na direktni izazov i prijetnju statusu quo. Često ove vlade ovise od američke ekonomske i vojne pomoći. Ni jedna od njih nije demokratski izabrana zbog čega imaju problem legitimiteta.

Arapske zemlje mogu promijeniti odnos Zapada

„Holokaust u Gazi pokazuje ružno lice nekoliko arapskih Vlada koje su izgubile i ostatak dostojanstva," napisao je jedan kuvatski novinar, no mnogi misle isto.

„Niko ne traži objavu rata Izraelu, ali ako Arapi žele oni onda neizostavno imaju dobre karte u igri s kojima mogu postići da dođe do promjene američke i europske politike prema Bliskom Istoku", kaže Abdul Beri Atwan iz lista Al-Quds al Arabi:„Primjerice međunarodna zajednica je uvučena u dva rata u kojima ne može pobijediti u Iraku i Afganistanu. SAD i Europa trebaju arapsku pomoć kako bi izašle iz tih ratova.Potom ekonomska i finansijska kriza - nekolicina arapskih zemalja su jedine koje imaju novac koji može pomoći zapadu. Potom suradnja sa zapadom u borbi protiv terorizma: Arapi bi mogli upozoriti: Mi nećemo više surađivati sa vama sve dok vi masakrirate naše ljude."

Jedno je sigurno. Arapske zemlje nisu nikada manje govorile u ime svog naroda nego trenutno. Što duže Izrael bude nastavio svoju ofanzivu to će biti teži položaj onih na koje se gleda kao na prijatelje zapada u arapskom svijetu.

Carsten Kuehntopp

(www.dw-world.de)