A+ A A-

Zagreb: Zaustavite smrt u Gazi!

‘Ovo krvoproliće u Gazi je paradoks; oni koji su bili žrtve nacizma u Drugom svjetskom ratu sada čine isto narodu u Gazi koji samo želi svoju slobodu', ustvrdio je danas ispred džamije Islamske zajednice saborski zastupnik Šemso Tanković na mirnom skupu, a na što su usljedile ovacije ‘tako je!' 300-tinjak okupljenih istomišljenika.

Skupom 'Zaustavite krvoproliće u Palestini' građani muslimanske, ali i drugih vjeroispovijesti dali su podršku palestinskom narodu nad kojim izraelska vojska, kako su zaključili, vrši genocid.

- Umjesto da obilježavamo praznike i blagdane koji su se poklopili u svim kalendarima, mi obilježavamo pravo naroda da kaže da želi slobodno živjeti u svojoj domovini. Zločinaca je uvijek bilo; jedan od njih je i Adolf Hitler koji je Židove smjestio u geto i koji su se pobunili iz istih razloga kao Palestinci danas, a na što im se odgovara agresijom - rekao je saborski zastupnik nacionalnih manjina Tanković te naglasio kako izraelski intelektualci žele živjeti u miru s arapskim narodom. Dodao je kako je siguran da će do toga jednog dana i doći.

Sukrivci zločincima, kako su utvrdili na skupu, su Amerikanci, neke europske, ali i arapske zemlje koje daju podršku izraelskoj vlasti.

Među okupljenima podršku svojim sunarodnjacima i rodbini dao je i Ryad Tawfiq koji u Hrvatskoj živi već 25 godina.

- Imam dolje rodbinu i čujem se s njima; nije dobro, nemaju ni vode ni struje, kamo li mlijeka za djecu. Ta strahota traje već godinu dana i oni se više nemaju čega bojati - rekao je Tawfiq te dodao kako izraelska vojska propagira da napada militante, no da ustvari kukavički napadaju iz aviona civile.

Rimokatolik i pacifist, tek diplomirani profesor povijesti, Bojan B. iz Zagreba, također je dao podršku na skupu.

- Jutros sam se probudio tek oko 11, kada sam vidio na teletekstu da je skup ispred džamije za dva sata. Nazvao sam prijatelja Hrvoja te smo stigli kako bi pokazali da se protivimo agresiji izraelske vojske - rekao je 26-godišnji Bojan B.

Osim Medžilisa Islamske zajednice Zagreb te Palestinaca državljana Republike Hrvatske, u organizaciji skupa sudjelovala je i Crvena akcija, organizacija koja djeluje nekoliko mjeseci.

- Ovdje sam došao kao član Crvene akcije i Udruge mladih antifašista, ali i osobno zbog osjećaja solidarnosti sa narodom u Gazi koje izraelska vlast terorizira - rekao je 19-godišnji student Domagoj Delač.

(www.islamska-zajednica.hr)