A+ A A-

Neprijateljima Bosne i islama smeta IZ po mjeri svoga naroda

imamovicJedan od najznačajnijih bh. historičara i autoriteta prof. dr. Enver Imamović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu kaže da ga žestoki napadi na Islamsku zajednicu u BiH, koji su u posljednje vrijeme veoma učestali i nemilosrdni, neodoljivo podsjećaju na vrijeme Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i period nakon Drugog svjetskog rata, kada se, također, snažno atakovalo na najsnažniju instituciju bosanskih muslimana, njenu nezavisnost i utjecaj.

U razgovoru za "Dnevni avaz" ovaj vrhunski naučnik govori o historijskim uzrocima napada na Islamsku zajednicu i instituciju reisu-l-uleme, osvjetljava ciljeve onih koji stoje iza tih napada, upozorava na posljedice, govori o reisu Ceriću...

- Od dolaska Austro-Ugarske pa nadalje uvijek su vlasti na ovim prostorima i u svim režimima imale poseban (negativan) odnos prema Islamskoj zajednici. Zašto je to tako, historijski se zna. Treba početi od toga da je Islamska zajednica strano tijelo u Evropi i taj animozitet nastavlja se i u današnje vrijeme. Svaka vjerska institucija, bila katolička, pravoslavna, jevrejska ili islamska, ima dugu historiju. Ona je opstala do danas i razvijaju se u kontinuitetu, i to u obliku koji su najboljim smatrali u tim institucijama, odnosno prema potrebama i zahtjevima sljedbenika tih zajednica.

No, činjenica je da se Katolička i Pravoslavna crkva u BiH ne uzimaju u razmatranje i diskusiju u našoj javnosti kao Islamska zajednica u BiH. Bez obzira na to što se svakoj zajednici, pa i Islamskoj, tu i tamo može nešto prigovoriti, napadi u ovom obliku i količini prevršili su svaku mjeru, ti napadi su pretjerani. Ne zaboravimo šta je Islamska zajednica značila našem narodu u posljednjem ratu. To je bila institucija oko koje se bošnjački narod okupljao - kaže Imamović.

Islamska zajednica održala se više od stoljeća kao najvjerodostojnija, oslonac oko kojeg se okupljaju Bošnjaci. Mislite li da je i to uzrok stalnih napada na nju?

- Ja sam radio naučni rad o temi vjerskih poglavara i poglavara inače kroz historiju na čelu bosanskog naroda. Uvijek su vjerski učenjaci, čak i u najtežim trenucima u historiji, bili uz svoj narod. Čak i u srednjem vijeku, kada je inkvizicija napadala Bosnu, bogumilski prvaci stajali su na čelu naroda u borbi za opstanak. To se u kontekstu Islamske zajednice potvrdilo i u Drugom svjetskom ratu, a evo i ovom posljednjem. Vjerska ulema uvijek je bila uz narod. Jedina istinska institucija oko koje se narod okupljao, koja mu je bila vodilja i spasilac bila je Islamska zajednica i njena ulema. Neprijatelji Bosne, bosanskog naroda i islama to znaju, to im smeta i otud svi ovi napadi. To treba jasno reći.

I prvaci Islamske zajednice često su napadani. Poznato je da je zbog žestokih napada, montaža i objeda umro predsjednik Starješinstva IZBiH, Hrvatske i Slovenije dr. Ahmed Smajlović. Skoro da je nevjerovatno da se danas, 20 godina kasnije, na isti kalup pokušava srušiti reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Zašto je to tako?

- Pretpostavljam da je svima poznata ne tako davna prošlost. Kada je u pitanju reisu-l-ulema u BiH, počev od Drugog svjetskog rata, ali i prije, mi znamo ko ga je uglavnom postavljao. To su bili režimi i države, koje su se mijenjale. Manje-više, uglavnom su to bile igračke u rukama države. Reis Cerić prvi je istinski reis koji je izabran po volji naroda i zastupa interese naroda, svojih sljedbenika. On svoj posao radi kako treba, kao istinski lider vjernika muslimana.

Reis Cerić pojavio se na historijskoj sceni onakav kakav jeste i normalno je da smeta svima. To je razlog svih napada. Onima koji napadaju reisa Cerića odgovarala bi situacija kakva je bila prije, da reisu-l-ulemu Bošnjacima postavlja država, da on obnaša dužnost kako država kaže, da uništava instituciju islama i instituciju Islamske zajednice. Ovaj reisu-l-ulema prvi put je onakav kakav treba biti i zato je meta svih tih napada.

Je li ovo historijski trenutak da se sazove Bošnjački sabor ili jednostavno skup na kojem će vodeći bošnjački intelektualci i političari napraviti daljnje smjernice kojima ovaj narod treba ići, jer smo zapali u tešku letargiju?

- Ta potreba davno se ukazala. Pokušavao se organizirati taj skup, ali nije išlo. Takav je to mentalitet posebno među nama Bošnjacima. Prema mom mišljenju, Islamska zajednica u BiH jedino može organizirati jedan takav skup i pokrenuti ovu temu. To može uraditi samo reis Cerić. Reis treba okupiti Bošnjake i sve koji trezveno misle o Bosni da se bez predrasuda i interesa okupe kako bi našli put spasa za Bošnjake i za Bosnu. Ništa drugo. Ko hoće, neka se priključi tome. Oni koji neće, ne moraju biti dio toga.

Potrebno je da se nešto učini, a ne da se samo sjedi. Moramo naći izlaz iz ovog kaosa. Sve ovo što danas imamo u Bošnjaka vodi u užasnu propast, a na veliku radost neprijatelja Bosne i prije svega Bošnjaka. Institucija Islamske zajednice uvijek je okupljala narod u interesu Bosne i to treba činiti i sada. To je (IZBiH) jedina snaga koja je još respektabilna. Bošnjaci druge snage i institucije nemaju. Jedino je to ostalo.

Tihić i Silajdžić liče na Gradaščevića i Ali-pašu Rizvanbegovića

- Kada je Husein Gradaščević počeo borbu za samostalnost Bosne, u tome nije uspio. Pobijedili bi Bošnjaci i Turke, ali iza leđa im je došao njihov Ali-paša Rizvanbegović, i to samo zbog animoziteta prema Gradaščeviću, kao što to danas rade Sulejman Tihić i Haris Silajdžić. Isti je to slučaj. Takav vid mržnje i danas je prisutan među Bošnjacima - istakao je Imamović.

Faruk Vele

(www.dnevniavaz.ba)