A+ A A-

IZ-a postala vlasnik zemljišta za gradnju džamije u Ljubljani

Danas, 31. decembra 2008. godine, Islamska zajednica u Republici Sloveniji konačno je postala vlasnik 11.364 m2 zemljišta koje je predviđeno za izgradnju džamije, odnosno Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani.

Prošle sedmice, odnosno 24. decembra 2008. godine, potpisan je ugovor između Islamske zajednice u RS i Gradske uprave, kojeg su potpisali u ime IZ-e muftija dr. Nedžad Grabus i u ime Grada gradonačelnik Zoran Janković, o kupovini spomenutog zemljišta između Parmove i Kurilniške ulice u Ljubljani. Rok plaćanja bio je osam radih dana. Islamska zajednica u RS uspjela je blagovremeno osigurati sredstva u visini 4.111.496,20 eura, koja su bila potrebna za plaćanje ukupne cijene, uzimanjem kredita pri UniCredit Banci u visini 2,6 miliona eura.

U maju 1969. godine, u službenoj posjeti Islamskoj zajednici u Sloveniji boravio je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman Kemura koji je tadašnjim vlastima uručio zvanični zahtjev Islamske zajednice za dodjelu parcele na kojoj bi se gradila džamija, odnosno Islamski vjerski i kulturni centar. Nažalost, taj zahtjev pozitivno je riješen tek u decembru 2008. godine. Period od četrdeset godina je dug period koji je bio potreban Islamskoj zajednici da napravi prvi korak pri projektu izgradnje džamije. Sada kada je poznata lokacija i urbanistički uvjeti koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Ljubljane mnogo lakše će se napraviti drugi korak, odnosno organizacija arhitektonskog natječaja za idejno rješenje buduće džamije. Po predviđanjima to bi se trebalo dogoditi u prvoj polovini iduće godine. Treći korak su sve potrebne dozvole za početak izgradnje. Očekujemo da će se četrdeseta godina, odnosno 2009. godina, posrećiti te da će donijeti mnogo uspjeha pri rješavanju pitanja izgradnje džamije u Ljubljani.

Ovom prilikom zahvaljujemo se vodstvu Grada Ljubljane, a posebno gradonačelniku Zoranu Jankoviću koji je mnogo pomogao pri realizaciji otkupa zemljišta i usvajanja Prostornog nacrta za područje gdje će se graditi džamija.

Zahvaljujemo se i g. Romanu Jakiču, dr. Janezu Koželju, g. Janiju Moderndorferju, g. Marjanu Gajšku, ga. Danici Simšič i ostalim službenicima kao i gradskim vijećnicima Grada Ljubljane.

Islamska zajednica u RS posebnu zahvalu duguje g. Miri Senici i njegovoj advokatskoj kancelariji kao i njegovom zamjeniku advokatu Petru Fašunu koji su predano, odgovorno i profesionalno obavili svoj posao. Bez njihove pomoći Islamska zajednica u RS teže bi došla do cilja kojeg danas proslavlja.

Iskrena hvala i reisu-l-ulemu dr. Mustafi Ceriću koji se osobno uključio u projekat izgradnje džamije u Ljubljani kao i Rijasetu IZ-e u BiH.

Hvala i glavnom sarajevskom imamu Feridu Dautoviću koji je mnogo doprinjeo pri sakupljanju sredstava za kupovinu zemljišta. Naša zahvala ide i g. Erminu Topuzu, financijskom savjetniku IZ-e u Sloveniji. I na kraju hvala svim donatorima koji su na bilo koji način doprinijeli pri sakupljanja sredstava za kupovinu zemljišta. Akcija je još uvijek u toku i trajat će do kraja izgradnje džamije u Ljubljani. Zato pozivamo sve zainteresirane da se uključe u akciju sakupljanja sredstava.