A+ A A-

Rijaset organizira seminar o zekatu

ZEKAT005Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira jednodnevni seminar o zekatu. Seminar se organizira na osnovu odluke Rijaseta da se svake godine u mjesecu muharremu održi seminar o zekatu. Seminar će se održati u utorak, 09. muharrema 1430. /06. 01. 2009. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

U prvom dijelu seminara akcenat će biti stavljen na analizu aktivnosti i rezultata promocije i prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, stanju u dijaspori i sistemu odgovornosti aktera uključenih u promociju, prikupljanje i raspodjelu zekata i sadekatu-l-fitra.
Seminru je predviđeno je da prisustvuje reisu-l-ulema IsIamske zajednice u BiH, zamjenik reisu-l-uleme, generalni sekretar Rijaseta, muftije, rukovodioci ureda i službi u Rijasetu i glavni imami centrala Islamske zajednice u dijaspori.

U poslijepodnevnom dijelu seminara, učestvovat će poslovni ljudi i privrednici u cilju njihovog informiranja o metodologiji prikupljanja zekata i prezentiranja njihovih vizija i sugestija.

Tokom seminara referate će izložiti mr. Elnur Salihović "Analiza aktivnosti i rezultata na promociji i prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 1429./2008. godini, perspektive i budući pravci djelovanja", muftija Mustafa Klanco "Praksa prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u džematima i centralama IZ BiH u dijaspori, aktuelna situacija, problemi, perspektive i smjernice za unapređenje trenutnog stanja", Muhamed Salkić "Sistem odgovornosti i kontrole aktera uključenih u promociju, prikupljanje i raspodjelu zekata i sadekatu-l-fitra unutar IZ u BiH, trenutno stanje i perspektive", Enes Hašimbegović "Značaj zekata u životu poslovnog čovjeka, muslimana", dr. Enes Ljevaković "Šerijatski osnov organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra od strane Islamske zajednice u BiH".