A+ A A-

Stručno-edukativni seminar o intencijama Šerijata

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za napredne studije iz Sarajeva organiziralo je stručno-edukativni seminar pod nazivom "Intencije Šerijata"

Seminar je, u prisustvu muftija i predavača fikha u medresama i na fakultetima, održan u Sarajevu 27. zul-hidždžeta 1429. h.g. / 25. decembra 2008. godine. Prvom dijelu rada seminara prisustvovao je reisu-l-ulema, koji je u svom obraćanju izrazi zadovoljstvo organizacijom ovakvih skupova i zaželio uspješan rad. Reisu-l-ulema je naglasio važnost rasprave o praktičnim pitanjima našeg naroda, kojem treba ponuditi islamska rješenja, jer Islamska zajednica mora živjeti sa narodom i osjećati njegove potrebe.

U nastavku seminara referate su izložili dr. Muharem Štulanović „Intencije šerijata u hanefijskom mezhebu", mr. Senad Ćeman "Nastanak i razvoj studija o ciljevima šerijata", Nedim Begović "Pregled radova o intencijama šerijata", mr. Hamid Indžić „Intencije šerijata i savremeni idžtihad", dr. Enes Ljevaković „Ključni problemi, dimenzije i dometi Eš-Šatibijeve teorije ciljeva", dr. Šukrija Ramić „Intencije šerijata u djelu Ibn Ašura", mr. Osman Kozlić „Intencije šerijata u djelu Allala el-Fasija".