A+ A A-

Ljubljana: Učinjen prvi korak nakon četrdeset godina čekanja

Danas, 24. decembra 2008. godine, u 12 sati i 30 minuta potpisan je ugovor u prostorijama Općine Ljubljana o kupovini 11.364 m2 zemljišta koje je predviđeno za izgradnju džamije, odnosno Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani.

Ugovor je u ime Islamske zajednice u Republici Sloveniji potpisao muftija dr. Nedžad Grabus i u ime Općine Ljubljana gradonačelnik Zoran Janković uz prisustvo advokata Islamske zajednice g. Mire Senice i g. Petra Fašuna iz Advokatske kancelarije Miro Senica i advokati i Nevzeta Porića, sekretara Islamske zajednice u Sloveniji.

Tom prilikom muftija dr. Nedžad Grabus izjavio je za mnogobrojne predstavnike medija koji su se tim povodom okupili da je zadovoljan sa postignutim rezultatom u proteklom periodu. Zahvalio se gradonačelniku Zoranu Jankoviću za ispunjeno obećanje koje je dao vezano za izgradnju džamije, odnosno Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani u predizbornom periodu. Posebno se zahvalio Advokatskoj kancelariji Miro Senica i advokati, odnosno g. Miri Senici i g. Petru Fašunu bez kojih bi bilo mnogo teže doći do cilja kojeg danas proslavljamo. Advokatska kancelarija Miro Senica i advokati svoj rad na projektu izgradnje džamije u Ljubljani donira Islamskoj zajednici u RS za džamiju u Ljubljani. Zato im Islamska zajednica u Republici Sloveniji posebno zahvaljuje.
Muftija dr. Nedžad Grabus zahvalio se i svojim suradnicima, a posebno sekretaru Nevzetu Poriću, svim imamima, članovima Islamske zajednice i svim donatorima koji su na bilo koji način pomogli da Islamska zajednica u Republici Sloveniji konačno postane vlasnik zemljišta na kojem će se graditi džamija.

Po ugovoru Islamska zajednica u Republici Sloveniji dužna je u roku od osam dana, odnosno do 31. decembra 2008. godine, platiti ukupnu cijenu što iznosi 4.111.496,20 eura.

Muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je svoje zadovoljstvo sa skupljenim sredstvima koja nisu bila dovoljna za ukupnu isplatu zemljišta. Zato je Islamska zajednica u Republici Sloveniji uzela kredit od jedne od slovenskih banaka kako bi mogla blagovremeno realizirati postignuti i potpisani dogovor.

Akcija sakupljanja sredstava još uvijek traje i trajat će do okončanja izgradnje džamije u Ljubljani. Zato pozivamo sve zainteresirane, da se uključe u realizaciju ovog projekta.
Svim kršćanima čestitamo nastupajuće božićne praznike, ostalima želimo mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u novoj godini.