A+ A A-

Zavšen projekat istraživanja halal tržišta u BiH

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u suradnji sa agencijom Global Market Solutions iz Sarajeva okončala projekat istraživanja halala i halal proizvoda na području Bosne i Hercegovine. Cilj istraživanja bio je utvrditi percepciju i stepen potražnje za halal označenim i neoznačenim proizvodima na tržištu u Bosni i Hercegovini.

Istraživanje je imalo za cilj dati jasnu sliku o informisanosti građana sa pojmom halal, o njegovoj percepciji, te definisati generalni stav prema halalu kao i utvrditi nivo informisanosti građana o certificiranim proizvodima. Istraživanjem su obuhvaćeni svi građani BiH bez obzira na njihvu nacionalu ili religijsku pripadnost.

„Prilikom istraživanja anketari agencije GMS nisu naišli na neke veće probleme na terenu. Ispitanici su davali tražene podatke i mišljenja na dobrovoljnoj osnovi" - izjavio je Benjamin Ugljanin, voditelj projekta.

Istraživanje je trajalo tri mjeseca (17. 09. - 08. 11. 2008.), a anketiranjem je obuhvaćeno 1.000 potrošača i svi veliki prodajni centri širom BiH.

S obzirom na to da je ovo prvi i jedinstven projekat istraživanja halala i halal proizvoda koji je urađen na području BiH dobijeni rezultati pokazali su da kupci imaju pozitivan stav o halal hrani i proizvodima. Većina, čak 75%, ispitanika mišljenja je da halal certificirani proizvodi trebaju biti označeni zaštitinim znakom Halal kvalitete.

Na pitanje razumijevanja pojma halal hrane ispitanici su odgovorili da je to hrana koju mogu konzumirati sve osobe bez obzira na vjersku pripadnost, koja je provjerna i zdravstveno ispravna hrana.

Rezultati istraživanja će biti prezentirani u januaru 2009. godine.

Nermin Hadžić