A+ A A-

Muftija Grabus primio poslanika Evropskog parlamenta g. Kacina

Ljubljana, 19. decembar 2008. godine, (MINAS) - U petak, 19. decembra 2008. godine, u popodnevnim satima na sjedištu Islamske zajednice u Grablovičevoj 14 u Ljubljani, muftija dr. Nedžad Grabus primio je evropskog poslanika g. Jelka Kacina. Na sastanku su prisustvovali mr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije i sekretar IZ-e Nevzet Porić.

U početku se prvo razgovaralo o projektu izgradnje džamije, odnosno Islamskog vjerskog i kulturnog centra. Muftija dr. Nedžad Grabus predstavio je četrdesetogodišnji projekat izgradnje džamije i upoznao g. Kacina sa trenutnim aktivnostima vezanim za taj projekat.

G. Jalko Kacin dao je svojo podršku projektu izgradnje džamije. Izrazio je uvjerenje da će se i Ljubljana u kratkom vremenu uvrstiti na spisak evropskih prijestolnica u kojima postoje islamski vjerski objekti, jer je to jedno od osnovnih prava svakog pojedinca.

U nastavku je g. Kacin upoznao muftiju dr. Nedžada Grabusa sa Rezolucijom o Srebenici koju će Evropski parlament najvjerovatnije usvojiti, 14. januara 2009. godine. Povod usvajanja te rezolucije jeste da se genocid u Srebrenici nikad ne zaboravi te da ljudi, bez obzira na vjersku pripadnost i nacionalno opredjeljenje, ne smiju biti diskriminirani.

Očekuje, da Islamska zajednica u Sloveniji, kao zajednica koja djeluju unutar Evropske unije, podrži rezoluciju, jer je veoama važno da se u javnosti čuju glasovi o Srebrenici sa različitih strana.