A+ A A-

Glas bosanskih muslimana mora se više čuti u Evropi

Glas i iskustvo bosanskih mulimana mora se više i snažnije čuti u Evropi, jedna je od poruka dr. Tarika Ramadana s održane panel diskusije o identitetu u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Panel diskusija je održana u četvrtak 18. decembra 2008. godine, a pored dr. Ramadana, u prisustvu brojnih članova akademske zajednice, imama, medija i drugih zainteresiranih, o svojim dilemama i viđenjima problema identiteta muslimana u Evropi govorili su Zlatan Burzić i Haris Bašić, moderatori diskusije bili su Nazif Hasanbegović i mr. Ahmet Alibašić.

U svom obraćanju dr. Ramadan je apelirao na bosanske muslimane da iskažu aktivizam, uključenost u sve društvene tokove i njihovo kreiranje, da ne pristaju na poziciju žrtve, pasivan odnos i izolaciju. Potrebno je da muslimani snažno artikuliraju svoje interese, promoviraju svoje islamske vrijednosti i evropskom okruženju se nametnu kao kredibilan partner.

Također, dr. Tarik Ramadan govorio je o više identiteta evropskih muslimana koji se međusobno nadopunjuju i manifestiraju u različitim kontekstima. Obrazovanje je istaknuto kao pretpostavka uspjeha i postizanja željenog statusa muslimana u Evropi. Samopouzdanje, dosljedna principijelnost, dijalog sa sobom i drugima, razvijanje kritičkog promatranja sebe i svijeta u njemu, sposobnost prezentiranja novih odgovora na izazove čovječanstva, aktivno sudjelovanje u društvenim tokovima jesu putevi kojima muslimani moraju afirmirati svoj identitet i na taj način mogu postati respektovani članovi evropskih društava.

Prema riječima dr. Ramadana, islam traži od muslimana da podržavaju najbolja rješenja u politici, ekonomiji i drugim sferama života, što muslimani, posebno na Zapadu, mogu postići oslobađajući izvorna islamska načela od zastora nacionalnih kultura, tradicija i predrasuda kojima se daje islamski predznak, a takve predrasude i pogrešna razumijevanja islama su evidentna i među samim muslimanima.

Boravak dr. Ramadana u Sarajevu izazvao je veliku medijsku pažnju, tako da je tokom jučerašnjeg dana dao osam intervjua: Preporodu, Dnevnom avazu, Oslobođenju, Radiju Bir, Radiju Federacije, TV Hayat, Televiziji Kantona Sarajevo i FTV.

Tokom posjete Sarajevu, također je reisu-l-ulema primio dr. Tarika Ramadana pohvalivši njegov naučno-intelektualni angažman, a nakon toga dr. Ramadan je imao susret sa Naučno-nastavnim vijećem Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Dr. Tarik Ramadan, jedan od vodećih muslimanskih intelektualaca koji živi u Evropi i bavi se pitanjem identiteta muslimana na Zapadu, a boravio je u Sarajevu kao gost Udruženja ilmijje Islamske zajednice.

Dr. Tarik Ramadan rođen je 1962. u Švicarskoj. Sin je poznatog islamskog mislioca iz oblasti islamskog prava Sayyeda Ramadana i unuk utemeljitelja islamskoga pokreta Muslimanska braća Hasana Bennaa. Predaje filozofiju (College of Geneva) i islamske studije (Fribourg University). Putem svojih tekstova i predavanja značajno doprinosi raspravi pitanja o islamu na Zapadu i u savremenom svijetu. Aktivno je angažiran kao stručnjak za islamsku obnovu, identitet i izazove sa kojima se suočavaju muslimani koji žive kao manjina. Objavio je više knjiga i članaka o muslimanima i sekularizmu, izazovima modernosti, muslimanima u Francuskoj, toleranciji i slobodi i drugim pitanjima.